Početna ZG vodič Događaji TRIBINA: Kavkaski mitovi i legende o Nartima i tradicionalna kultura Čerkeza

TRIBINA: Kavkaski mitovi i legende o Nartima i tradicionalna kultura Čerkeza

Tribina Kavkaski mitovi i legende o Nartima i tradicionalna kultura Čerkeza, predavač prof. dr. Ranko Matasović, Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića, 20.30 sati

Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića, Preradovićeva 5, tel. 4810 704, http://www.kgz.hr/knjizbo/

Narti su pleme junaka koje je živjelo u davna vremena. Za njih znaju po čitavom Kavkazu, no priče o Nartima najrasprostranjenije su među Čerkezima i Osetima. Dok su Oseti iranski narod, potomci drevnih Skita, Čerkezi su autohtoni stanovnici Kavkaza, danas naseljeni većinom u Kabardinsko-balkarskoj republici u Ruskoj Federaciji. U nastanku priča o Nartima miješali su se iranski, zapadnokavkaski i mongolski elementi, koje suvremena filologija tek djelomično može raščlaniti. Priče o Nartima prenosile su se usmeno od pradavnih vremena do današnjih dana. Izvodili su ih, uz zvuke žičanih instrumenata narodni pjevači slični našim guslarima. Priče o Nartima sadržavaju mnoge mitološke elemente, u njima se pojavljuju poganski bogovi, divovi i čudesna bića iz pretkršćanske i predislamske mitologije. Zabilježili su ih najvećim dijelom ruski folkloristi tek sredinom dvadesetog stoljeća te one u stanovitom smislu predstavljaju posljednju živu europsku mitologiju.

U izlaganju će se govoriti o ulozi koju mitovi i legende o Nartima igraju u tradicionalnoj kulturi Čerkeza, a izlaganje će biti popraćeno audio-vizualnim prikazima i čitanjem ulomaka iz knjige prijevoda nartskih legendi.

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here