Manje je poznata činjenica da, recimo, roštilj treba imati poklopac jer se tako zadržava toplina. Znate li koja je važnost vlažnosti i dima, hrana se brže peče i sočna je? Znate li da se rešetke uvijek moraju zagrijati na maksimalnu temperaturu, čak i ako recept zahtjeva srednju ili nisku temperaturu?
Roštilj treba pripremiti tako da ima dvije toplinske zone – vrući dio za male komade mesa i hladni dio za odlaganje hrane i velike komade mesa, te da se čestim otvaranjem gubi na temperaturi, vlažnosti i dimu, što povećava vrijeme kuhanja i nepotrebno isušuje meso.
U nastavku vam donosimo tri jednostavna recepta koji će oduševiti goste i osigurati vam titulu Majstor roštilja!
Marinirana pureća prsa
Vrijeme potrebno za pripremu: 50min + mariniranje 4 sata
Sastojci (za 10 osoba):
- 2,5 kg purećih prsa bez kosti i kože
- 1 žlica svježeg nasjeckanog bosiljka
- ½ čajne žličice grubo mljevenog crnog papra
- 1 dcl sojinog umaka
- 1 dcl biljnog ulja
- 2 žlice limunovog soka
- 1 žlica smeđeg šećera
- 1 klinčić
Priprema:
U maloj posudi pomiješamo nasjeckani češnjak, nasjeckani svježi bosiljak i papar. Dobivenu mješavinu utrljamo u pureća prsa i zataknemo klinčiće – jedan na sredinu i po jedan na svaki kraj prsa.
U širokoj i niskoj posudi pomiješamo biljno ulje, soja umak, sok od limuna i smeđi šećer. Na dobivenu marinadu stavimo prsa i utrljamo ih tako da se rasporedi sa svih strana. Ostaviti u hladnjaku da se marinira najmanje 4 sata.
Roštilj pripremimo za pečenje na 200 °C. Pureća prsa stavimo na rešetke i sa zatvorenim poklopcem pečemo 15 minuta na svakoj strani kako bi se postigla temperatura mesa od 68 °C.
Krila Kraljeva žara
Vrijeme potrebno za pripremu: 30min + mariniranje 4 sata.
Sastojci (za 10 osoba):
- 1,4 kg krila, bez gornjeg dijela i s odvojenim nogama
- 120 ml sojinog umaka
- 120 ml preljeva za salate
Umak:
- 60g maslaca
- 1 žlica sojinog umaka
- 60ml gustog čili umaka
Priprema:
U vrećicu pomiješamo sojin umak, preljev za salate i u to stavimo krila. Zatvorimo vrećicu i dobro protresemo tako da se sve izmiješa. Krila se u frižderu mariniraju 4 sata, najbolje ih je ostaviti preko noći.
Roštilj pripremimo za pečenje na 200 °C. U maloj tavi rastopimo maslac, dodajemo žlicu soja umaka i čili umak. Maknemo s topline i pustimo da odstoji.
Krila izvadimo iz marinade i obrišemo papirnatim ručnicima. Pečemo na umjerenoj vatri 25-30 minuta kako bi dobili lijepu smeđu koricu.
Kad su gotova maknemo ih s žara, stavimo u veću posudu i prelijemo umakom.
Pileći ražnjići marinirani u ananasu
Vrijeme potrebno za pripremu: 35min + mariniranje 30min
Sastojci (za 6 osoba):
- 1 kg pilećih prsa bez kože i kostiju
- 100 g slanine
- 2,5 dcl ananasa u kockicama
- 70 ml nasjeckanog mladog luka
Priprema:
U maloj posudi pomiješamo sok od ananasa, smeđi šećer i soja umak i zagrijavamo na peći. Neposredno prije nego marinada zavrije maknemo ju s vrućine.
Pileća prsa izrežemo na trake debljine 3 cm, stavimo ih u marinadu i ostavimo tako u hladnjaku 30 minuta. U međuvremenu pripremimo roštilj za pečenje na temperaturu od 200 °C.
Kad je meso marinirano uklanimo ga iz tekućine i nabodemo na štapiće. Ako koristite drvene prije toga ih natopite u vodi 30 min da tijekom pečenja ne bi izgorili.
Ražnjiće pečemo 15 min i tijekom pečenja ih nekoliko puta okrećemo.