ZagrebPrema prijedlogu proračuna za 2011. godinu mnogi bi mogli ostati bez povlastica u kojima su do sada uživali. Iako je riječ “samo” o prijedlogu kojega još treba potvrditi Gradska skupština dobro je znati što nas očekuje.

Uvođenje kriterija visine primanja u ostvarivanje prava značit će primjerice uskraćivanje dosadašnjih prava u javnom gradskom prijevozu i dječjim vrtićima.

Novi kriteriji za besplatni javni prijevoz

Prema novim kriterijima umirovljenici s mirovinom višom od 5.000 kuna više se neće besplatno voziti javnim prijevozom. Besplatan prijevoz također neće imati ni učenici, studenti i nezaposleni iz obitelji u kojoj prihod po članu prelazi 1.700 kuna.

Besplatan prijevoz zadržat će jedino djeca s teškoćama u razvoju, 70-postotni invalidi, slijepi i gluhonijemi, članovi obitelji poginulih branitelja te dobrovoljni darivatelje krvi (žene sa 30, a muškarci s 50 i više darivanja).

Plaćanje vrtića i produženog boravka

Pomoć za novorođenu djecu također će biti manja.  Cijene vrtića i jaslica ovisit će o primanjima po članu obitelji. Besplatan vrtić ili jaslice imat će za obitelji s prihodom po članu do 1.700 kuna, a ostali će plaćati mjesečne participacije koje će biti od 200 do 2000 kuna. Po istom kriteriju plaćat će se i produženi boravak u školi od 100 do 400 kuna na mjesec.

Kada je riječ o pomoćima jedino se kod umirovljenika neće ništa promijeniti jer za ostvarivanje prava ionako već imaju kriterij visine primanja.

Racionalnije trošenje i štednja neće pogoditi samo građane. Gradonačelnik Milan Bandić jučer je najavio da će mjere osjetiti i zaposleni u Gradskoj upravi. Za sada je riječ samo o prijedlogu, a što će biti i prihvaćeno znat ćemo 30. studenog kada zasjeda Gradska skupština.

PRIJEDLOG PRORAČUNA ZA 2011. GODINU .pdf

Dnevni red i materijali za sjednicu Gradske skupštine pogledajte na: http://www1.zagreb.hr/sjednice_skupstine_web.nsf

Više o istoj temi: Subvencije će dobivati SAMO oni koji ih trebaju