TEDxMaksimir ide dalje, a jubilarni, deseti događaj održat će se već u srijedu, 18. ožujka u Zagreb Eye vidikovcu na Trgu bana Jelačića. Bit će to TEDxMaksimirLive, “simulcast” prijenos ovogodišnje TED konferencije koja se održava u Vancouveru u Kanadi. Zasigurno sjajni govornici stvorit će onaj dobro poznati motivacijski ozon u kojem TEDovci pronalaze svoju inspiraciju.

Posjetitelje očekuje izbor govora iz četiri dijela ovogodišnjeg TEDa u kojima će se moći povezati s ovogodišnjom temom konferencije – Istina i Odvažnost. Ulaz na događaj je slobodan, ali je zbog ograničenog broja mjesta potrebno preuzeti Entrio ulaznice od 16. ožujka u ponoć.

Kako je TED osvojio svijet?

Prije više od 30 godina izdavač Chris Anderson pokrenuo je TED (Technology Entertainment Design), godišnju konferenciju na kojoj govornici raznih struka, interesa i vještina prenose svoje ideje vrijedne širenja odabranoj publici, a kasnije snimke s tog događaja postaju globalno dostupne javnosti putem web stranice. Forma TEDovih govora određena je trajanjem na tri do osamnaest minuta u kojima ne smije biti tematike o politici, vjerskim zajednicama ili pseudoznanosti. Također nije dozvoljeno reklamirati proizvode osim u svrhu pojašnjenja izuma proizvoda te kako isti mijenja dosadašnje okvire života. Sponzori su ograničeni na vrlo pristojno isticanje, a u dvorani je dozvoljeno samo TEDovo obilježje.

Prije šest godina TED je pokrenuo licencni program događaja po uzoru na TED konferenciju nazvavši ih – TEDx. Ovaj „x“ označavao je samostalno organizirani lokalni događaj realiziran prema pravilima TED licence. Ista je izdana na period od godine dana, a nositelj licence, osoba koja je zatražila istu, direktno je odgovorna TEDu za sve postupke glede realizacije i očuvanja ugleda organizacije na lokalnoj razini. U Hrvatskoj je takvu licencu do danas zatražilo trinaest TEDx timova u osam mjesta i gradova, a danas je aktivno njih šest. Suradnjom među timovima nastoji se povećati njihov broj kako bi cijela Hrvatska mogla imati TEDx događaj u svojoj neposrednoj okolini.

Zašto je TEDxMaksimir dobio ocjenu publike 4,68?

Na kraju veljače TEDxMaksimir tim organizirao je svoj deveti događaj pod nazivom PASSION@Life u Kulturnom centru Travno. Pripremali su ga šest mjeseci tijekom kojih je skupina od tridesetak volontera, mahom profesionalaca s raznih područja, dotjerala sve detalje događaja u skladu s licencom dobivenom od TEDa. Odabrali su petnaest govornika, četiri glazbena gosta i dvoje umjetničkih izvođača.

Od svjetskog prvaka do višestrukih dobitnika nagrada, od uspješnog inovatora do renomiranog profesora, od sjajnih nastupa do jednostavnih iskustvenih priča. Sve to očito je djelovalo na publiku koja je u anketi ocijenila sam event s vrlo visokih 4,68 (od mogućih 5,0).

TEDxMakismirLive

1 Komentar