foto: shutterstock_KOPB je bolest koja napreduje vrlo polako, često početni znaci budu neprepoznati, i bolest se otkriva već u poodmaklom stadiju kada je u bolesnika velik dio plućne funkcije trajno propao.

Simptomi kojima se često nedostatno pridaje pažnja su kronični kašalj s ili bez iskašljavanja, zaduha (osjećaj gušenja) u fizičkom naporu (ispočetka većem, a potom i manjem naporu) te pojačano umaranje.

Smatra se da u svijetu od ove bolesti svake godine umire nekoliko milijuna ljudi. Statistike su nepotpune i smrtnost je podcijenjena jer se uzroci smrti vrlo često pripišu nekom drugom uzrok, npr. slabosti srca, poremećajima moždane ili srčane cirkulacije.

Prema podatcima za EU, smrtnost od KOPB-a je 18/100.000 stanovnika, a u Hrvatskoj umire oko 30/100.000 svih stanovnika (u muškaraca i preko 40/100.000 muške populacije). Drugim riječima svake godine u Hrvatskoj umre oko 1.300 -1.500 bolesnika prema /nepotpunim/ statistikama.

KOPB nije samo bolest pušača, ali je 10 puta učestalija u pušača no u nepušača. Od KOPB-a će u kasnijem životu oboljeti 40-50 % dugogodišnjih pušača, a što se ranije počne s pušenjem, oštećenje je pluća teže. U starosnoj skupini ljudi preko 40 godina života nalazimo 5-10 % umjereno teškog i teškog oblika bolesti te 15-20% s blažim oblicima.

European Lung Foundation (Europska zaklada za pluća) navodi izrazito onečišćenje zraka u velikim urbaniziranim središtima te pasivno pušenje kao ozbiljan uzrok pojave KOPB-a (ali i raka pluća) u nepušača.

Upravo zbog tako važne, a malo poznate i neprepoznate bolesti, podcijenjene smrtnosti i nezadovoljavajućeg liječenja, KOPB je dobio svoj dan.

U Hrvatskoj Hrvatsko pulmološko društvo Hrvatskoga liječničkog zbora svake godine obilježava Svjestki dan KOPB-a. Ranijih godina provodile su se spirometrije (jdnostavan test kojim se postavlja dijagnoza KOPB-a) na javim mjestima u većim gradovima diljem Hrvatske. Ove godine Hrvatsko pulmološko društvo HLZ-a 18.11. stručnim predavanjem u Velikoj predavaonici Hrvatskog liječničkog zbora u Šubićevoj 9 u Zagrebu obilježilo je ovaj dan uz prigodno predavanje: „Kako liječimo egzacerbacije KOPB-a u Hrvatskoj: Preporuke ERS-a na temelju COPD Audit studije“. Na predavanju je predstavljen veliki projekt 13 zemalja Europe (u kojem je bila uključena i naša zemlja) proveden prije dvije godine, a bavio se kvalitetom liječenja hospitaliziranih bolesnika s KOPB-om. Ukupno je bilo oko 16.000 bolesnika, a u Hrvatskoj oko 450. Na temelju studije dane su i preporuke o poboljšanju liječenja i skrbi najtežih bolesnika s KOPB-om, o kojima je govorio dr. Neven Miculinić, predsjednik Hrvatskog pulmološkog društva HLZ-a.