Udruga CeliVita-život s celijakijom danas, 16.05., obilježava “svjetski dan celijakije”, dan kada se skreće pažnja na ovu podmuklu autoimunu bolest, bolest 1000 lica, čije je pravovremeno otkrivanje i liječenje još uvijek manjkavo. Svega 10% oboljelih od celijakije otkrije bolest te im je postavljena dijagnoza, dok ostali nisu niti svjesni da boluju, unatoč raznim zdravstvenim problemima koji se javljaju kao rezultat neliječene celijakije.


Događaj će sadržavati niz radionica i predavanja namijenjenih oboljelima od celijakije i članovima njihovih obitelji, s ciljem pružanja pomoći u planiranju i provedbi striktne bezglutenske dijete-jedinog lijeka oboljelima.Točan raspored i sadržaj događanja je u prilogu maila. Događaj se održava u Centru za kulturu prehrane, Nazorova ulica 18, Zagreb.

Predavanja i radionice namijenjene su svim osobama oboljelim od celijakije i članovima njihove obitelji, oboljelima od alergije na pšenicu i intolerancije na gluten. Djeca su dobrodošla prisustvovati na za njih prilagođenim sadržajima u okviru nutricionističkih radionica.

Raspored događanja:

13 h                       Okupljanje

14-15 h                 Predavanja:

Priprema/dekontaminacija kuhinje (CeliVita)

Pravilan odabir namirnica za pripremu striktno bezglutenskog obroka (CeliVita)

Planiranje pravilno izbalansiranog jelovnika za oboljele (nutricionisti)

Upoznajmo „Katin kruh bez glutena“ by Katarina Komarica

15-17 h:               Nutricionističke radionice

  • Pseudožitarice
  • Manjak vitamina i mineralnih tvari u BG prehrani
  • Laktoza intolerancija i malapsorpcija
  • Piramida pravilne prehrane u BG prehrani
  • Antropometrija
  • Igra za djecu

 ili

15-17 h:               Kuharska radionica:

  • Bijeli kruh
  • Integralni kruh sa sjemenkama i miješanim brašnom
  • Pizza
  • Prutići od brzog lisnatog tijesta
  • Izrada kora za lazanje
  • Pita s jabukama
  • Keksi sa sjemenkama i bademom

16:30-17:30h      Savjetovanje od strane liječnika pedijatara-gastroenterologa

Klinike za dječje bolesti Zagreb

17-18 h                 Predavanja:

Priprema/dekontaminacija kuhinje (CeliVita)

Pravilan odabir namirnica za pripremu striktno bezglutenskog obroka (CeliVita)

Planiranje pravilno izbalansiranog jelovnika za oboljele (nutricionisti)

18-20 h                 Nutricionističke radionice

  • Pseudožitarice
  • Manjak vitamina i mineralnih tvari u BG prehrani
  • Laktoza intolerancija i malapsorpcija
  • Piramida pravilne prehrane u BG prehrani
  • Antropometrija
  • Igra za djecu

ili

18-20 h                 Kuharska radionica

  • Bijeli kruh
  • Integralni kruh sa sjemenkama i miješanim brašnom
  • Pizza
  • Prutići od brzog lisnatog tijesta
  • Izrada kora za lazanje
  • Pita s jabukama
  • Keksi sa sjemenkama i bademom

Molimo da sudjelovanje na predavanjima i/ili radionicama, radi ograničenog broja mjesta, obavezno prijavite na mail: [email protected] uz naznaku imena i prezimena, godine rođenja, broja osoba koje prijavljujete, u kojem svojstvu dolaze prijavljene osobe (oboljeli, članovi obitelji…), te za koji termin i koju radionicu se prijavljujete (samo predavanje, samo radionica ili predavanje s kuharskom ili nutricionističkom radionicom).