Početna ZG vodič Kultura (vodič) Studio za suvremeni ples obilježava 250. izvedbu predstave „Ružno Pače“

Studio za suvremeni ples obilježava 250. izvedbu predstave „Ružno Pače“

Foto: PRESSStudio za suvremeni ples, najstariji hrvatski ansambl suvremenog plesa, obilježava 250. izvedbu predstave „Ružno Pače“ Hansa Christiana Andersena. Predstava će biti izvedena u nedjelju 15. rujna 2013. U 11 sati u kazalištu „Vidra“ u Draškovićevoj 80.
250. izvedbom Studio za suvremeni ples otvara novu sezonu predstave koja je godinama oduševljavala pune dvorane najmlađih gledatelja.
Redateljica ove glazbeno dinamične, vizualno atraktivne te duhovite i poetične plesno narativne predstave je Nana Šoljev. Koreografiju i izbor glazbe klasičnih autora potpisuje plesna pedagoginja Desanka Virant, kostime je osmislila Jasna Zvonković, scenografiju Desanka Virant,autor stihova je Ozren Feller.
“Ružno Pače”, jedna od svjetski najpoznatijih priča za djecu,dio je obvezne školske lektire za učenike drugog razreda osnovne škole. Predstava traje 50 minuta, a namijenjena je djeci od 3 – 9 godina.
U predstavi igraju; Ivana Miletić-Piškor, Dina Ekštajn, Branko Banković i Martina Tomić. Ulozi pripovjedača glas je dao glumac Dražen Bratulić.
Više o predstavi na adresi www.teatroman.hr
Studio za suvremeni ples prvi je hrvatski ansambl suvremenoga plesnog izraza osnovan 1962. u Zagrebu pod umjetničkim vodstvom Ane i Vere Maletić. Godine 1968. umjetničko vodstvo preuzima Tihana Škrinjarić, 1979. Zaga Živković, a 1997. Bosiljka Vujović-Mažuran. Studio svoj rad temelji na tradiciji inovacije u polju suvremenoga plesnog izraza, uvijek prihvaćajući nove trendove u umjetničkoj i kulturnoj komunikaciji. Uz domaće koreografe koji su godinama djelovali i djeluju na hrvatskoj plesnoj sceni, ansambl je surađivao i s brojnim vrhunskim koreografima i pedagozima iz Francuske, Engleske, SAD-a, Španjolske, Slovenije, Nizozemske. SSP je godinama prisutan na svim hrvatskim plesnim i kazališnim scenama, surađuje sa svim zagrebačkim kazalištima te nastupa na brojnim domaćim festivalima; Muzičkom biennalu – Zagreb, Zagrebačkom ljetu, Tjednu suvremenog plesa, Splitskom ljetu, Dubrovačkim ljetnim igrama, ZadArsNovi, Međunarodnom festivalu djeteta – Šibenik, Danima hrvatske glazbe, Osiječkom annalu. Predstave Studija za suvremeni ples gostovala su u Njemačkoj, Austriji, Italiji, Švedskoj, Mađarskoj, Poljskoj, Rusiji, Estoniji, Latviji, Litvi, Gruziji, Ukrajini, Azerbejdžanu, Južnoj Koreji, Sloveniji, Portugalu, Peruu, Grčkoj, Armeniji, Makedoniji, Slovačkoj i Egiptu. Studio za suvremeni ples dobitnik je Nagrade Hrvatskog glumišta za predstavu “Kaputt” u kategoriji najbolje predstave u cjelini, a u koreografiji Mirjane Preis za 2004. godinu. SSP je jedini profesionalni ansambl u Hrvatskoj koji jednako brižljivo stvara predstave za dječju i odraslu publiku. Osim konstantnog rada na edukaciji vlastitog ansambla kroz dovođenje stranih i domaćih plesnih pedagoga, za rad SSP-a specifično je odgajanje novih članova u polju kreativne edukacije (u okviru programa Pomladak), te otvaranje ka koreografskim eksperimentima plesača iz ansambla. Poseban segment SSP-a „Male forme“ omogućuje plesačima iz ansambla da se okušaju u prvim samostalnim koreografskim uradcima.

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here