Autor:
Jozo Renić
[email protected]

replika zrakoplova Slavoljuba Penkale (Foto: Saša Zinaja /Medijska mreža)– Poletjet će na visini do 500 metara pa će biti spremljen za neke buduće mitinge takvih letjelica – rekao nam je Marijan Ivanček, graditelj replike zrakoplova koji je prije 100 godina konstruirao Slavoljub Penkala.

U hangaru na uzletištu u Lučkom prava je ljetna sparina, a uz male zrakoplove što su na popravcima obavlja se i posljednji pregled Penkaline letjelice, većinom od drvenih dijelova, što će se 28. kolovoza na spektakularnom zrakoplovnom mitingu vinuti u visine.

Bit će to vjerojatno glavna atrakcija proslave 100. obljetnice zrakoplovstva u Hrvatskoj. Za izradu replike nije bilo preciznih nacrta, osim nekoliko starih fotografija. Tim sastavljen od stručnjaka upotrijebio je jednu verziju koja odgovara da se aerodinamički može riješiti problem, da letjelica može normalno letjeti.

Pojavit će se i Vrančićev padobran
U izradi je i padobran Fausta Vrančića koji će sigurno oduševiti Zagrepčane. Vrančić je napravio padobran koji je koristio platno raspeto na pravokutni okvir i uspješno demonstrirao skokom s tornja u Veneciji 1617. godine. Aeromiting će biti obogaćen i akrobacijama padobranaca, paraglajdera, akrobatskih pilota, jedriličara. Pod vedrim nebom održat će se i koncert. Proslavu jubileja zajednički organiziraju Aeroklub Zagreb i Zagrebački zrakoplovni savez, uz pomoć Koncertne direkcije Zagreb.

U ekipi su, osim modelara Ivančeka, bili i voditelj Goran Ilić te glavni inženjer Anton Cvjetković, a uz njih je još bio i umirovljeni general Antun Tus, pa zrakoplovni veterani Čedo Čurčić i Mišo Doležal, kao i hrvatski inženjer iz NASA-e Mike Vucelić. Posao je trajao 14 mjeseci.

– Počeli smo u lani lipnju i evo završavamo. U završnim radovima pomaže mi prijatelj Ivan Ivanović – kaže Ivanček.

Motor će biti četverotaktni, od 80 KS, a stići će iz osječke tvrtke Rotax. Potom slijedi završni glanc, da bi sve bilo spremno do 28. kolovoza.