Vratili ste se s ‘aktivnog’ godišnjeg odmora na kojem ste se ludo zabavili i plesali svaku večer, stanete na vagu a ona pokazuje neočekivane kilograme viška? Ništa čudno, ako ste za vrijeme vrućih ljetnih dana i noći uživala u finim i osvježavajućim koktelima sa šarenim slamčicama i komadićima voća.

Alkohol je uobičajen pratilac na zabavama, u klubovima, na slavljima ili nakon finih večera, no jednako često zaboravljamo da alkohol koji konzumiramo sadrži veliku količinu kalorija koje se jako brzo ‘primaju’. Unatoč tome što su visokokalorična, alkoholna pića nemaju neku nutritivnu vrijednost, stoga naše tijelo, nakon što popijemo alkohol, ne dobiva poruku sitosti. Iako smo puno popili, i unijeli broooooooojne kalorije u organizam, zapravo smo gladni, te nakon svega toga još i jedemo. I unosimo nove kalorije. I još se više debljamo.

Neki kokteli imaju više kalorije od Big Maca! Smiješno je to što mnogi pobornici zdravog života i vjerni posjetitelji teretana MacDonald’s zaobilaze u širokom luku, dok navečer sasvim ležerno popiju veću količinu kalorija od kompletnog Big Mac menija u obliku koktela.

Svojim laganim, slatkastim i voćnim okusom, kokteli djeluju bezazleno i lako će vas zavarati. No razmislite o sastojcima jednog prosječnog koktela… Samo vodka, rum, gin i whiskey sadrže više kalorije nego pivo ili vino (otprilike oko 115 kalorija), a u koktelu se miješaju po dva i više alkoholna pića. Kalorijska koktel bomba sve je veća i veća, jer u koktel se ubacuju i slatki sirup i sokovi (Coca Cola ima 105 kalorija a sok od naranče 56!) a u neke koktele ide i šećer.

Naravno, neki kokteli su gori od drugih i mi vam donosimo listu od 10 najkaloričnijih koktela, kako biste znali koje izbjegavati ako ste u dijetnom režimu ili održavate postojeću težinu.

  1. Long Island Ice Tea – 780 kalorija
  2. Margarita – 740 kalorija
  3. Pina Colada – 644 kalorija
  4. White Russian – 425 kalorija
  5. Mai Tai – 350 kalorija
  6. French 75 (Champagne Cocktail) – 250 kalorija
  7. Fog Cutter – 225 kalorija
  8. Gin / vodka & Tonic – 200 kalorija
  9. Mojito – 160 kalorija
  10. Cosmopolitan –  150 kalorija

Naravno, zbog pokojeg koktelčića tu i tamo neće se Zemlja prestati vrtjeti, ali čak i tada probajte birati koktele koji su uglavnom kombinacija alkohola i leda, a zaboravite na koktele bogate šećerom i slatkim sirupima.

Na king size koktele nemojte niti pomišljati, jer mogu imati i preko 1.000 kalorija. Koktele možete miješati s vodom, niskokaloričnim gaziranim pićima i svježim prirodnim voćnim sokovima, a šećer zamijenite umjetnim sladilom. Na čokoladne koktele zaboravite!