novine, ilustracijaHrvatska gospodarska komora iznenađena je i upitnom smatra opravdanost višestrukog poskupljenja oglasa koje trgovačka društva po zakonskoj obvezi objavljuju u Narodnim novinama prilikom registracije ili promjene statusa u registru, priopćila je danas HGK.

Hrvatska gospodarska komora navodi da je primila više prigovora trgovačkih društava vezano uz višestruko poskupljenje usluge objave oglasa na oglasnim stranicama Narodnih novina i to vezano uz postupak registracije trgovačkog društva i brisanja iz registra, ali i svih statusnih promjena koje se upisuju u registru.

HGK je iznenađena činjenicom da je u uvjetima gospodarske krize i brojnih problema s kojima se suočavaju gospodarski subjekti, od 1. kolovoza 2011. došlo do tako znatnog povećanja cijena oglasa za koje postoji zakonska obveza objave u Narodnim novinama, navodi se u priopćenju.

brod od papira, ilustracijaCijene objave navedenih oglasa višestruko su veće od sudske pristojbe koja se plaća u postupcima kod trgovačkih sudova u registarskim predmetima te će predstavljati još jedan financijski teret za gospodarstvo, ističe HGK. Primjerice  oglas o osnivanju tvrtke ili brisanju iz registra trgovačkih društva stoji s PDV-om 900 kuna. Isto toliko košta objava oglasa o promjeni ili dopuni djelatnosti, promjeni statuta ili oglas o preoblikovanju društva.

U HGK ističu kako je problem i u dugom vremenskom razdoblju – u ovom trenutku tri do četiri mjeseca – od dana predaje oglasa do objave u Narodnim novinama.

Nove cijene oglasa iz sudskog registra koje su tvrtke dužne objaviti u Narodnim novinama primjenjuju se od 1. kolovoza.

Više na: www.nn.hr

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here