Prošlog tjedna, na Svjetski dan pripovjedanja, u Galeriji događanja u Centru za kulturu Peščenica, otvorena je izložba pod nazivom “Sponzoruša”, ilustratorice, lutkarice i pripovjedačice Margarete Peršić.

Autorica je odlučila publici predstaviti ilustracije iz svoje najnovije slikovnice “Srce na štapu”, a o kakvim se ilustracijama radi pojasnila je u predgovoru Silvija Limani, povjesničarka umjetnosti i kustosica Galerije Razvid: “Nekad popularni poštanski sandučići, u današnjem virtualno dirigiranom svijetu ostali su prazni, no Margareta Peršić ih je odlučila oživjeti pričom. U njih je smjestila život jednog mališana koji od scene do scene, od sandučića do sandučića, mijenja svoje osjećaje. U početku pune negativnog naboja. Dječak tijekom priče odlazi na put preobraćenja te prolazi svojevrsnu katarzu kroz uzburkanost svijesti. Na kraju priče spoznao je sebe i priznao da je ranjiv. Vratio je svoje srce obješeno na štap na njegovo izvorno mjesto. Izmigoljio iz kukuljice i postao čovjek”.

Ilustracije u poštanskim sandučićima fotografirala je Mirela Pinđak, a uz fotografije, na izložbi se mogu pogledati i svi originalni sandučići autorice Margarete Peršić.

O NAZIVU…”Naziv izložbe Sponzoruša ukazuje na još jedan problem suvremenog umjetnika – čovjeka, a to su konstantni pokušaji ostvarivanja ideja koji nailaze na otpor financijera zbog čega i one najvrednije završavaju u ladicama. Obeshrabreni umjetnici svoju su kreativnu energiju prisiljeni preusmjeriti na traženje sponzora, marketing i osmišljavanje kojekakvih troškovnika. Oni postaju kulturni menadžeri, ne više umjetnici – ljudi, već umjetnici – roboti, robovi nemilosrdnog društva u kojemu nema opstanka za čistokrvni artistički senzibilitet“, S.L. (preuzeto sa službene stranice IZLOŽBE)

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here