Vjerujete li da ćete trljajući prstima brazilski ahat susresti prijatelja o kojem razmišljate? Kako biste se se uvjerili ili razuvjerili najprije trebate nabaviti poludragi kamenčić. Ovih dana to neće biti teško jer se u Domu sportova održava Mineral EXPO Zagreb 12. međunarodni sajam dragog i poludragog kamenja. Trajat će u subotu i nedjelju od 10 do 20 sati u Domu sportova.

Za 20 kuna koliko stoji ulaznica moći ćete vidjeti nakit od baltičkog jantara iz Poljske, izrađen u srebru, velike ljepote i vrijednosti. Prodavat će se, kažu, po povoljnoj cijeni.

kamenjeIzložene će biti gotovo sve poznate vrste poludragog kamenja anorganskog i organskog porijekla. Kamen iz rudnika Trepča na Kosovu, hijalofan kvarc koji su iskopali rudari u Kreševu u Bosni i Hercegovini, ahati iz Lepoglave, zeoliti iz Indije, ametisti te ahati i kvarc iz Brazila, smaragdi iz Kolumbije, opali, safiri i rubini iz Australije… sakupljači minerala priliku ne bi trebali propustiti.

Nudit će se također biseri, koralji, neobrađeni minerali i fosili. Tijekom sajma mineralogija i paleontologija nastojat će se predstaviti na jednostavan i zanimljiv način. Uglavnom, naći će se za svakoga ponešto pa i za one koji preferiraju liječenje kristalima. U ponudi će biti rijedak i cijenjeni mineral sugilit kojega iscjelitelji rado koriste.

dijamantIzlagači iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Mađarske, Poljske, Njemačke, Češke i Kolumbije najviše će nuditi nakit od poludragog i dragog kamenja. Od ukrasnih predmeta moći ćemo kupiti zrcala ukrašena poludragim kamenjem, satove na pločicama od ahata, svijećnjake, lampe, pepeljare, razne kutijice…  A hoćemo li uistinu potrošiti 20 kuna na ulaznicu ili možda isprazniti novčanik, ne zaboravite ovisit će samo o nama.