Elemental je sinoć u rasprodanoj dvorani Doma sportova proslavio 18 godina rada, a Dan E označio je najveći samostalni nastup i koncert kojim su okrunili dosadašnju karijeru.

Veliko slavlje uveličali su gosti benda. Večer je otvorila Sassja, jedna od rijetkih ženskih MC-a u regiji. Odlično joj „leže“ dub i reggae, a to je pokazala u početnoj stvari “Clash”, kao i odličnoj “Za raju”, obje s novog hvaljenog albuma “Taktički praktično”, ali i starijim pjesmama “Klimam” i “Pull up”. Pitki i zarazni rime i beatovi i odlična energija pokazuju zašto je Sassja već pronašla put do šire publike.

IMG_4015

Uslijedio je nastup Marčela, jednog od najvećih regionalnih autora mlađe generacije, a uz njega je nastupio Napeti Quintet, sastav u kojem se uz članove njegove grupe Filter nalaze i pripadnici srpske jazz scene. Snažni i upečatljivi tekstovi s kojima Marčelo skreće pažnju njegov su alat za aktivizam, a u manje od sat vremena, niska pjesama poput “Muk”, “Bol i revolt”, “Laž”, “Pegla”, “Pozorište” ili pak opuštenije “Otkucaji”, još jednom su ga potvrdile kao regionalnog hip-hop favorita.

Red je došao na domaćine večeri Elemental, bend koji je veliku punoljetnost na sceni obilježio Danom E. Koncert kojim su okrunili dosadašnju karijeru pokazao je Elemental kao bend koji je rastao kroz sedam albuma, a svaki je označio novu stepenicu u radu. Koncert su otvorili pjesmom “Goli i bosi” koja već mjesecima vlada radijskim eterom, a suvereni pohod na Dom sportova bend je nastavio uz “Neustrašivi”, “Tempo velegrada”, kao i “Bolji si” koju su otpjevali uz glasnu podršku cijele dvorane. Nizala se niska hitova iz 18 godina duge karijere uz “Ljuljaj brod”, “Tako lijepa”, “Vertigo” ili “Priroda i društvo” i “Romantika” koje su označile jedan od vrhunaca večeri. Nastavilo  se na krilima novog albuma “Tijelo” koji je objavljen uoči koncerta i u kratko vrijeme je već postao miljenik publike i kritike, uz pjesme “U duši smo junaci”, “Ne prihvaćam tvoj ne” i “Hej Slaveni”, ali i jednu od najpoznatijih stvari Elementala “Zašto te imam”. Kada se Remi na pozornici pridužila Sassja na stvari “Etikete” bilo je jasno zašto je ovo jedna od najupečatljivijih vokalnih suradnji.

IMG_4281

Cijelo vrijeme publika je trošila grla uz Remi, Shota i bend, a dugi presjek karijere nastavio se uz “Male stvari”, legendarnu “Dal sjećaš se”, “Vidi me sad”, kao i angažirane “Sve je moje tuđe” i “Iz dana u dan”. Energija koja se osjetila u dvorani i predanost fanova dala je do znanja da ovo neće biti kraj večeri. Na dva bisa Elemental je još jednom odsvirao najbolje iz svog opusa. Laganije“Malena”, “Prokleta ljubav” ili pjesme sa snažnom porukom “Po mojoj mjeri”, “U mojoj glavi”, “Više od toga”, kao i zaokružena cjelina s drugačijom verzijom pjesme “Goli i bosi” označile su kraj koncerta.

Oko dva i pol sata repertoara iz bogate karijere Elementala, te rasprodana dvorana Doma sportova  govore o jačini benda koji je svoju priču iskreno gradio zadnjih 18 godina, te su potvrda značaja Elementala koji je od početnih koraka, preko sjajnih sedam albuma pokazao odrastanje i zrelost. Dan E označio je trijumf dosadašnje njihove karijere i potvrdio da su s pravom na samom vrhu regionalne scene.

Foto – autor Marko Knežević