Ili možda čak iz outleta poput outleta Desigual? Danas, kad postajemo sve svjesniji važnosti očuvanja i brige za okoliš, kad uvodimo održivost u sve aspekte našeg života i kad se i modni svijet trudi osnažiti svoje sljedbenike i kupce da posegnu  za većom održivošću svojih proizvoda, bez imalo sumnje možemo reći da odjeća može biti savršena iako nije iz  ovogodišnje kolekcije.

I kako je najlakše biti održiv kad je u pitanju moda?

1.  Bakin ormar

Da, točno je. Vintage komade iz bakinog ormara može se jako lijepo iskombinirati s komadima koji nam već vise u ormaru ili sa onim jednim »statement piece« komadom koji smo nedavno kupili na rasprodaji. Najlakše je kombinirati modne dodatke kao što su šalovi, od kojih možemo sašiti sasvim novi komad (top, suknju, ljetnu haljinu), torbice, kape i nakit. Dašak starine može pružiti i neka jakna ili svilena bluza. Samo ne zaboravite da s ovakvim komadima postupate s posebnom pažnjom.

2.  Vlastiti ormar

Da, istina je. Zasigurno se negdje na dnu ormara skrivaju komadi od kojih se ne možete rastati, ali još ih niste imali priliku odjenuti. U tom slučaju pozovite u pomoć prijateljicu koja će vam pomoći pri kombiniranju. Znate da  još jedan par očiju bolje vidi. Ako u svom stajlingu svejedno ne možete naći mjesto za njih, onda pokušajte naći novog vlasnika. Možda u second-hand trgovini pronađete i neki novi  komad za sebe. Na taj način, istovremeno ćete osvježiti svoju garderobu i brinuti za okoliš.

U svom ormaru vjerojatno ćete naći i svoju omiljenu torbicu s potrganim remenom, cipele sa slomljenom potpeticom ili jaknu s pokvarenim patentnim zatvaračem. Ako su vam sve te stvarčice još uvijek drage, odnesite ih krojaču ili obućaru da im udahnu novi život. Možete se i poigrati te od dvije torbice napraviti jednu, zamijeniti boju patentnog zatvarača ili na cipele zašiti neki ukras. Ne bojte se izraziti svoju osobnost i na taj način.

3.  Outlet

Vjerojatno ste već čuli da određene luksuzne marke nikada ne spuštaju cijene svojih proizvoda, kako im na taj način ne bi smanjili vrijednost. Umjesto da ih obezvrijede, oni ih uništavaju. Na taj način imaju dvostruki utjecaj na okoliš. Prvo tijekom proizvodnje (proizvodnja zahtijeva veliku količinu vode, a nusproizvodi su otpadni materijali) a onda pri uništenju – spaljivanjem, tvari  onečišćuju zrak.

Ali postoje robne marke koje  s veseljem svoje proizvode nude kupcima u outlet trgovinama. Ako imate sreću (tj. ako ste  malo drukčije konstitucije od prosječne i ako je vaša noga nešto manja ili veća), onda u outletima možete otkriti prilično lijepe i zanimljive stvari po pristupačnim cijenama.

Ako ste mišljenja kako vaše kupovne navike neće promijeniti svijet, razmislite još jednom. Svi smo dio iste cjeline i moramo toga biti svjesni i postupati održivo.