Foto: PRESSJučer je u mjesnom odboru Trnjanska Savica održano javno izlaganje o urbanim pravilima za izgradnju Poslovno – stambenog centra Savica.

Taj prostor je u Generalnom urbanističkom planu naznačen kao zona gradskog projekta, što znači da se na njega ne primjenjuju pravila GUP-a poput onih o izgrađenosti čestice, nego se izrađuju posebna pravila. Ona u ovom slučaju investitoru omogućuju puno više gradnje na maloj površini, gradnju daleko najveće zgrade u Zagrebu, i gradnju nadzemne garaže s obzirom da bi, kako je i sam arhitekt rekao, kopanje podzemne garaže bilo “financijsko samoubojstvo”.

Samo izlaganje i rasprava s mnogobrojnim revoltiranim građankama i građanima iz kvarta protekla je veoma burno, a pozitivnih komentara uopće nije bilo. Neki stanovnici se boje da neće vidjeti “ni sunca ni mjeseca” od silne veličine planiranih objekata. Koristi za lokalnu zajednicu svode se na omogućavanje korištenja jednog prostora za mjesnu samoupravu te izgradnju knjižnice. Umjesto toga, jedna od rijetkih preostalih zelenih površina u kvartu preselit će se preko 20 metara u zrak kako bi u njoj uživali vlasnici luksuznih stanova. “Ovaj projekt je možda u skladu s GUP-om, ali nije u skladu s razumom.” komentirao je urbana pravila Teo Budanko, predsjednik Društva arhitekata Zagreb.

Da cijela priča bude još problematičnija zemljište na kojem će se kompleks graditi je 2007. grad Zagreb zamijenio za neatraktivno zemljište u Sesvetskom kraljevcu. Nekoliko godina kasnije porezna uprava USKOK-u je poslala dokaze da je navedenom zamjenom nekadašnje poglavarstvo oštetilo Zagreb za preko 6 milijuna eura, no istraga nikada nije pokrenuta.

“U kontekstu nedavnog otvaranja istrage o ilegalnim izmjenama GUP-a kako bi se pogodovalo investitorima u razdoblju od 2006. do 2008. godine, logično je posumnjati da su proglašavanje gradskog projekta kao i zamjena zemljišta bili dio koruptivne prakse bivše/sadašnje uprave. Hoće li i s ove prijave uskoro biti
obrisana prašina? Trebamo li ponovno razmotriti opravdanost ovolike gradnje pod krinkom projekta od velike gradske koristi?” zapitala se na kraju Iva Kvakić, supredsjednica stranke ZA GRAD i vijećnica gradske četvrti Trnje.

Predstavnici gradske uprave obećali su javnu raspravu produžiti i primjedbe zaprimati do petka. Svi zainteresirani građani mogu ih upisati u knjigu koja je dostupna u mjesnom odboru Trnjanska Savica, Vladimira Ruždjaka 21, ili uputiti poštom na adresu Sektora za postupak izrade i donošenja dokumenata prostornog uređenja, Republike Austrije 18.

“Vrijeme javne rasprave – od 8:30 do 15:30 – dok većina ljudi radi i činjenica da se samo izlaganje održavalo u 17 sati na zadnji dan javne rasprave, još jednom pokazuje da gradskoj upravi nije pretjerano stalo do mišljenja lokalne zajednice. Vijeću gradske četvrti predložit ću da gradskom uredu uputi zahtjev za ponavljanje javne rasprave, ali na način da svi zainteresirani zaista mogu i sudjelovati.” ističe na kraju Iva Kvakić, supredsjednica stranke ZA GRAD i vijećnica gradske četvrti Trnje.