Na Zagrebačkom velesajmu jučer je završen 21. Zagrebački sajam nautike na kojem je nastupilo 290 domaćih i stranih izlagača iz 27 zemalja, a sajam je razgledalo  više od 25.000 posjetitelja.

Brojni domaći i inozemni izlagači pokazali su plovila raznih vrsta, brodske i izvan brodske motore, opremu za ronjenje, ribolov i jedrenje te odjeću i obuću za nautičare.

Na sajmu nautike održani su brojni stručni skupovi. Predstavnici Udruge nautičkog sektora pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca utvrdili su da je došlo do zastoja u gradnji marina te da visoki porezi i druga davanja onemogućavaju razvoj nautičkog poslovanja u Hrvatskoj.

Predstavnici Udruženja pružatelja usluga smještaj na plovilima na svom su skupu zaključili  da je ponuda veća od potražnje do čega je došlo jer se godišnje koncesije nisu brojčano ograničavale.

Na skupu “Nautika u Hrvatskoj pod zastavom EU” naglašeno je da će nautičari iz zemalja EU bez obzira pod kojom zastavom plovili imati ista prava i obveze kakva imaju naši nautičari, ali će to isto vrijediti i za Hrvatske nautičare kada plove akvatorijima zemalja EU.

Sastalo se i Udruženje male brodogradnje koje traži ukidanje trošarina, kako bi se ti brodograditelji doveli u ravnopravni položaj s brodograditeljima u EU.

Na skupu o uspješnom poslovanje Hrvatske pomorske industrije i nautičkog turizma, među ostalim, je  naznačeno kako imamo obrazovane stručnjake za razvoj aplikacija softwera za brodove, ali da ipak treba tehnološki unaprijediti domaći hardwer i softwer za mjerno upravljače sustave brodove.

Nastupila je i najveća svjetska agencija za posredovanje pri prodaji i kupnji rabljenih plovila Boatshed.com Yacht Brokerage Group, a premijerno je predstavljen Europski motorni brod godine 2012.”Four Winns S215″.

Od Hrvatskih premijera izloženi su gliseri Atlatic i Big Foot te novi model Reful Premier a objavljena je i prodaja deset brodova Salona 41 za tursko ljetovalište Marmaris.

Zagrepčanin Nenad Vlahović predstavio je svoju samogradnju kojom je oplovio svijet.

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here