Početna Vijesti Kultura S “Prevarantima” započeli Dani satire

S “Prevarantima” započeli Dani satire

iz predstave PrevarantiKomedija “Prevaranti” Satiričkog kazališta Kerempuh u režiji Georgija Para otvorila je večeras jubilarne 35. Dane satire kazališta “Kerempuh”, manifestaciju koja okuplja najbolja komediografska i satirička djela hrvatske i inozemne kazališne produkcije.

Prvi puta Dani satire održavaju se bez njihovog osnivača Fadila Hadžiću (1922. – 2011.). Stoga su mu i posvećeni, a za otvorenje je odabrana upravo komedija koju je posljednju postavio na scenu.

Fadil Hadžić svojim je djelima ostavio opipljiv i neizbrisiv trag u našoj kulturi, kazala je na otvorenju Dana satire zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević. Pozvala je publiku da otvori festival pljeskom za  našeg najizvođenijeg suvremenog hrvatskog komediografa, kao i za redatelja Petra Večeka.

Osim što su Dani satire značajan dio kulturne ponude Zagreba, istaknula je da je festival prepoznat i u regiji a što potvrđuje sudjelovanje renomiranih kazališnih kuća iz Ljubljane, Beograda i Pečuha te dolazak velikih glumačkih imena.

Dani satire uveseljavat će nas do 19. lipnja, kada će 16 kazališta izvesti 13 predstava, od komercijalno zabavljačkog do onih više okrenutih kritičkom propitivanju devijacija u društvu.

“Kerempuh” će izvesti tri svoje predstave – “Čudo u Poskokovoj Dragi”, “Spektakluk” te “Prevarante”. Tijekom festivala očekuju nas: “Revizor” (Festivalski dramski ansambl 61. Dubrovačkih ljetnih igara u suradnji sa ZKM-om), “Cirkus destetika” (HNK Ivana pl. Zajca Rijeka), “Tartuffe” (kazalište Gavella), “Amateri” (KNAP) te “Kiklop” (Scene Gorica/Teatar &TD/Mini teatar iz Ljubljane).

Publika će vidjeti gostovanja Slovenskog narodnog gledališča Drama Ljubljana/Mala drama s predstavom “Kada sam bio mrtav”, Beogradskog dramskog pozorišta s predstavom “Harold i Maude”, Ateljea 212 koji će izvesti “Oca na službenom putu”, Narodnog pozorišta Sarajevo s “Hamletom u selu Mrduša Donja ili Hamlet zna što narod ne zna” te predstavu “39 stepenica” koju izvode Ludens Teatar iz Koprivnice, Kazalište Virovitica i Hrvatsko narodno kazalište Pečuh.

Predstave će ocjenjivati žiri u kojemu su Helena Buljan (glumica i profesorica na Akademije dramske umjetnosti), Saša Broz (redateljica) i Bojana Radović (urednica Kulture “Večernjeg lista”). Na završnoj večeri 19. lipnja najboljima će dodijeliti najboljima nagrade “Zlatni smijeh”.

Osim u “Kerempuhu”, predstave će se izvoditi i u Zagrebačkom kazalištu mladih te u Gradskom dramskom kazalištu “Gavella”.

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here