Početna Fotogalerija FOTO: S buketićima narcisa kao podsjetnikom

FOTO: S buketićima narcisa kao podsjetnikom

Kostadinka Velkovska i Vesna Škare Ožbolt (Foto: Saša Zinaja /Medijska mreža)Čak dvije udruge obilježile su Dan narcisa na Trgu Petra Preradovića – Europa Donna i Udruga Sve za nju. Prodajom narcisa skretali su pozornost na nužnost ranog otkrivanja i kvalitetnog liječenja raka dojke. Godišnje u Hrvatskoj oboli 2300, a umre 900 žena.

Osim uobičajene prodaje narcisa govorilo se i o donošenju nacionalnog programa liječenja raka dojke u specijaliziranim centrima s multidisciplinarnim pristupom u kojima bi žene imale optimalnu dijagnostiku, liječenje, medicinsku i psihosocijalnu rehabilitaciju te palijativnu skrb. Takvi centri smanjuju smrtnost žena za 15 do 20 posto.

Zahtjev za osnivanjem specijaliziranih centara za liječenja žena oboljelih od raka dojke sukladan je deklaraciji Europskog parlamenta iz ožujka prošle godine koja obvezuje sve članice EU da do 2016. godine donesu nacionalne strategije o osnivanju takvih centara.

Način liječenja žena oboljelih od raka dojke u Hrvatskoj nije zadovoljavajući, prije svega zbog neujednačenih lista čekanja, ali i zbog načina praćenja pacijentica od postavljanja dijagnoze i liječenja do rehabilitacija i palijativne skrbi.

Redoviti i pravovremeni mamografski pregledi smanjuju smrtnost od raka dojke za 25 posto. Povremeno treba podsjetiti na tu činjenicu, a današnji dan jedna je od prigoda.

[nggallery id=439]

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here