Najidealniji svijet bi bio onaj u kojem bi svi poštovali vaš osobni prostor i granice. Nažalost, to nije tako. Loše veze, manipulativni rođaci, agresivni šefovi, neke toksične osobe osjetite i kilometrima daleko. Čak i ako vam netko blizak pokazuje znakove ponašanja za koje znate da nisu u redu prema vama, nije uvijek lako i moguće dati otkaz na poslu, odseliti se ili prekinuti vezu. To se najčešće događa kada se u vašoj blizini nalazi narcis.

Tko su narcisi?

Narcisoidne osobe su one osobe koje vole sebe više od ičega drugog, imaju preveliko mišljenje o sebi, žele dobiti pažnju i divljenje, pokazuju dominaciju i moć, dok istovremeno zanemaruju tuđe osjećaje i želje. Budući da postoji nekoliko razina narcisoidnosti, ponekad se narcisoidne osobnosti ne mogu prepoznati tako lako. Ili vas dobro manipuliraju. Kako god bilo, istina je da je vrlo teško nositi se s takvim osobama. Njihovo ponašanje u nekom trenutku počinje utjecati na vas i na vaše mentalno zdravlje.

Dakle, kako se onda nositi s narcisom kojeg ne možete izbjeći?

Kako se nositi s narcisoidnom osobom?

Narcisi znaju biti vrlo neugodne i manipulativne osobe, pogotovo kada imaju susret jedan na jedan. No, s obzirom na to da se jako brinu o svom imidžu, najčešće će se u javnosti ponašati pristojno i divno pa pokušajte koliko možete izbjeći situacije da ste nasamo s tom osobom. Također, često se hrane tuđim emocijama i reakcijama, koje sami izazivaju, stoga je vaše nereagiranje na situaciju odlična strategija. Kada govorimo o ljubavnoj vezi s narcisom, morate znati da se ta osoba nikada neće promijeniti. Ako i to prihvaćate, onda biste trebali naučiti koji su to njegovi okidači koje trebate izbjegavati.

Ono najvažnije što trebate jest postaviti granice i držati ih se jer su one od vitalne važnosti za vaše mentalno zdravlje. Doduše, u bilo kojem odnosu treba postavljati granice, a posebno kada se radi o odnosu s narcisom. No bez obzira na okolnosti, zaštitite se, budite čvrsti s granicama i tražite dodatnu podršku kada i gdje trebate.