Prošle godine u poznatom magazinu “The New Yorker” izašla je priča novinara Gaya Talesea o Geraldu Foosu, Amerikancu koji je 1966. godine kupio motel na čijim je stropovima izbušio rupe kroz koje je promatrao svoje goste punih trideset godina, svjedočeći, između ostalog, i ubojstvu koje nikada nije prijavio.

Inspirirane pričom, Dance Company &M (Andrea Solomun, Ema Janković) i glumica Judita Franković, kreirale su predstavu Room N°7 koja je proteklog vikenda premijerno odigrana u Zagrebačkom plesnom centru. Room N°7 priča je o potrebi promatranja i gledanja koja je u današnje vrijeme uistinu postala “kruh” kojim se hranimo. Predstava je satkana od niza priča, a svaka izvedba kombinacija je samo nekih. Takvom strukturom autorski je tim omogućio kontinuirano osvježavanje i produbljivanje predstave novim originalnim pričama, a autorice s vremena na vrijeme imaju plan pozivati nove goste izvođače iz redova glumaca i plesača.

Judita Franković, Andrea Solomun,  Ema Janković i Envy Room
Judita Franković, Andrea Solomun, Ema Janković i Envy Room

Zanimljivost ovog projekta su svakako i kolaboratori, budući da je projekt okupio renomirane hrvatske dizajnere: dvojac Envy Room, mladog dizajnera dekonstrukcije iz modne kuće Unaesthetik i široj publici već poznatu kostimografkinju Slavicu Motušić.

Glazbu za projekt napisali su Aljoša Šerić i Antonija Matković Šerić iz grupe Pavel, a radi se o ulomcima iz njihovog budućeg zajedničkog projekta koji su se besprijekorno uklopili u viziju autorskog tima predstave. Koautor glazbe je violinist Marko First. Scenografiju potpisuje poznata mlada arhitektica Nina Mia Čikeš, dok su specifični vizualni identitet osmislile Dora Bilandžić i Ema Gerovac.

Premijera Room No.7_1

Još jedna zanimljivost ovog projekta je i programska knjižica koju potpisuje niz pisaca iz Hrvatske i inozemstva, a osmišljena je kao zbirka proze i poezije sa planom da se s vremenom pretvori u pravo literarno djelo. Pisci koji su pisali originalnih prvih devet priča su: Jan Cvitkovič, Anatael Garay Álvarez, Dorta Jagić, Anđelo Jurkas, Davor Lovrinić, Irena Matijašević, Aleksandra Orlić, Željka Vujaković i Marina Vujčić.

Premijeru su podržali brojne osobe iz javnog života poput Igora Barberića, Mislava Čavajde, Mirana Kurspahića, Brune Šimleše, Aleksandre Orlić, Nenada Korkuta, Lea Mujića, Frane Maškovića…

Predstava je na repertoaru Zagrebačkog plesnog centra, gdje se ujedno mogu i kupiti karte, a sljedeće izvedbe na rasporedu su 19. i 20. travnja.

Imate nevjerojatnu priliku promatrati nekoga, a da oni to ne znaju. Savršeni voajeri. Jedan motel. Jedna soba. Neodređeno vrijeme. Nepoznati ljudi. Vi vidite što se događa. Na vama je kako reagirate. Ako reagirate. Ljudski je ignorirati. Zar ne?

Ako imate pitanja zovite recepciju. Spojit ćemo vas sa Sobom broj 7. Odgovori su tamo.

Koncept i koreografija: Dance Company &M & Judita Franković
Kostimografija: Envy Room | Unaesthetik | Slavica Motušić
Scenografija: Nina Mia Čikeš
Vizualni identitet: Dora Bilandžić i Ema Gerovac
Balet majstor: Almira Osmanović
Glazba: Aljoša Šerić i Antonija Matković Šerić (Pavel), Marko First (violina) | Balanescu Quartet – “Possessed”/”Insomnia”/”Aria”/”Robots” (Kraftwerk) | Karl Jenkins – “Palladio” | Jorge Méndez – “Cold”
Pisci: Jan Cvitkovič, Anatael Garay Álvarez, Dorta Jagić, Anđelo Jurkas, Davor Lovrinić, Irena Matijašević, Aleksandra Orlić, Željka Vujaković, Marina Vujčić
Plesači i glumci: Andrea Solomun, Ema Janković, Judita Franković, Svebor Zgurić, Filip Vidović, Iva Čevizović, Dora Kokolj, Josipa Kukor, Elena Brumini

Foto: Željka Mikulčić

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here