Početna 1NA1 Recenzija: Zoran Ferić – Dok prelaziš rijeku

Recenzija: Zoran Ferić – Dok prelaziš rijeku

Nedavno je renomirani zagrebački nakladnik VBZ u biblioteci Ambrozija (knjiga 613) objavio novu prozu istaknutog hrvatskog književnika Zorana Ferića Dok prelaziš rijeku, na manje od 150 stranica (vrlo prihvatljiva količina teksta za današnjeg užurbanog čitatelja) u izvrsnoj, tvrdo ukoričenoj opremi.

Nakon maestralne sage o vlastitoj obitelji i njezinoj složenoj, pa i dramatičnoj povijesti u romanu Putujuće kazalište, Ferić se okrenuo svakidašnjici, temi o kojoj stalno slušamo, poneki i ovako ili onako sudjeluju, motivu ljubavnice, mlade, dosta mlađe ljubavnice. Glavni je junak u pedesetima a ona u dvadesetima, on je pisac a ona student kiparstva. Čitatelj prati njegova promišljanja.

To je tema koja se sustavno pojavljuje u životu, u različitim varijacijama s mnoštvom likova, eruptivnih kratkotrajnih događanja ili mučnih, dugih dana, koji neće nikada završiti.

Koliko god je suvremeni svijet slobodniji nego onaj prije ili barem toliko oslobođeniji, još uvijek je ova delikatna tema odnosa mlade žene i starijeg muškarca smještena u prostor zabranjenog voća.

Zoran Ferić ispisao je vrlo zanimljivu prozu, privlačnu za mnoge čitatelje. Istodobno ova će ih proza odvesti i prema njegovim ranijim naslovima, a ovoga pisca svakako valja čitati, osebujan je.

Miroslav Pelikan