“Moje tajno, skriveno mjesto – Dubrava” umjetnice Nikoline Butorac nastaje u okviru projekta “Fabule kvarta”, a uključuje razmjenu priča za kolače, eat-art radionicu te završnu prezentaciju putem izložbe i zvučne instalacije!

Umjetnički projekt započinje u subotu, 16. ožujka, participativnom akcijom u javnom prostoru ispred Kulturnog centra Dubrava, a sastoji se od razmjene priča i kolačića. Umjetnica poziva stanovnice kvarta svih uzrasta da s njom podijele priču o svom tajnom, skrivenom mjestu u Dubravi koje im je posebno drago ili značajno. U akciji razmjene, sudionice mogu svoje mjesto prepričati ili nacrtati, te ga označiti na karti Dubrave, a zauzvrat se mogu zasladiti veganskim, zdravim i sirovim kolačem iz Nikolinine kuhinje. Anegdote, zgode, osjećaji i sjećanja na posebna kvartovska mjesta su više nego dobrodošli! Tko ne zna ili ne želi crtati, može samo opisati izgled ili osjećaj mjesta, po kojem će ga Nikolina skicirati. Crta se olovkom, bojicama ili akvarelom, po želji. Cilj ovog rada je mapirati kvart iz ženske perspektive, uz uživanje u procesu i narativu (dijeljenju i razmjeni).

Nakon sakupljenih priča i crteža, 12. travnja projekt se nastavlja s eat-art kreativnom radionicom izrade skulptura od jestive smjese za sirove kolače. Sudionici svih uzrasta pozvani su izraditi 3D model nečijeg crteža ili priče te isprobati ovu neobičnu i zabavnu metodu likovnog izražavanja.  Na završetku radionice radovi će se fotografirati i konačno – pojesti! Cilj je podijeliti proživljena iskustva i sinergije situacija kroz kiparsko-kulinarsko druženje, te stvoriti opuštenu atmosferu  razmjenjivanja tajnovitih zelenih kutaka Dubrave.

Na prezentaciji, koja će se održati 20. travnja, u Kulturnom centru Dubrava umjetnica će izložiti prikupljene crteže i zvučnu instalaciju nastalu prema prikupljenim pričama stanovnica, mapiranu kartu Dubrave, fotografije skulptura napravljenih po crtežima i nekoliko primjera jestivih radova.

Vrijeme i mjesto održavanja:

SUBOTA, 16. 3., od 10 do 13h / Istraživanje i sakupljanje priča uz kolačić – pred ulazom u Kulturni centar Dubrava (ulaz u Knjižnicu Dubrava)

PETAK, 12. 4., od 16 do 19h / Besplatna eat-art radionica za sve uzraste – Kulturni centar Dubrava

SUBOTA, 20. 4. / Prezentacija projekta (izložba i zvučna instalacija) – Kulturni centar Dubrava