Nikolina Butorac društveno je angažirana umjetnica koja radovima problematizira suvremene teme poput odnosa čovjeka i okoliša i osobne  odgovornosti pojedinca u širem društvenom kontekstu. Novom izložbom «Igra treptaja obrnutih linija», koja se 4. veljača u 19:00 sati otvara u Galeriji Događanja, Butorac se bavi disleksijom i odnosom društva prema disleksičnim osobama. Polazeći od vlastitog iskustva i odrastanja: «Kroz betonski ulaz popločen crveno, utrčavala sam. Sam miris škole mi je izazivao gađenje, a disanje se ubrzavalo. Unutarnji grafikon anksioznosti u meni ubrzano je rastao», ali i trenutne pozicije zaposlenja u školskom sustavu, umjetnica se bavi strukturnim nasiljem, nerazumijevanjem i diskriminacijom drugačijeg.

Umjetnička praksa Nikoline Butorac mahom je participativna, uključuje rad sa zajednicom i publikom. Tako i u ovom radu umjetnica osmišljava igre koje bi trebale pridonijeti razumijevanju i prepoznavanju specifičnosti kao vrline. Jedna od karakteristika  igre koju Butorac osmišljava je izvrtanje prihvaćene norme  –  u igri je osoba bez disleksije stavljena u situaciju traženja asistencije, za razliku od podjele uloga unutar školskog sustava, gdje su disleksične osobe još uvijek stigmatizirane. Na taj način umjetnica želi ostvariti dvosmjernu, ravnopravnu komunikaciju, u kojoj se vrijednosti različitih percepcija izjednačuju, a različitosti međusobno obogaćuje.

Drugi dio izložbe su dlakom i kosom obložene grane drveta. Pronađene grane  ostaci su siječe  koje redovno obavlja Zrinjevac. Kako bi utoplila i zaštitila odbačene grane, Butorac ih oblači, utopljuje, pri čemu koristi vlastitu kosu i dlaku svoja dva psa. U neku ruku ovo je čin post mortem komunikacije među vrstama.

Naziv izložbe: «Igra treptaja obrnutih linija»

Trajanje izložbe: 4. – 25. veljače 2022.

www.knap.hr/centar/izlozbe/

O autorici:

Nikolina Butorac rođena je u 1986. godine u Zagrebu.

  1. diplomirala na odsjeku za animirani film i nove medije, smjer novi mediji. Autorica je brojnih performansa i akcija u javnom prostoru.

Internacionalne izložbe:

  1. Grupna izložba u galeriji Myymälä2 Gallery, Helsinki, Relational Art Week, video performans: Vjerojatnost napora/The Probability of Effort
  2. Adelaide Australija, galerija FeltSpace, grupna internacionalna izložba, kolaboracija s umjetnicom Gail Hocking