Suvremeni hrvatski likovni umjetnik, akademski slikar Damir Medvešek, autor vrlo osebujnog i kompleksnog opusa u proteklom je razdoblju dobio niz vrlo pohvalnih kritika iz inozemstva.

U posljednje ste vrijeme dobili vrlo dobre kritike iz inozemstva. Sjećam se i izvrsnih kritika prije deset, dvadeset godina.

Doista, te pohvalne, dobre kritike postoje odavna, posebice poslije izložbe na Brijunima 2002.godine, kada je nekolicina europskih i američkih novina pisala o meni. Gotovo su me nazivali čudom od umjetnika. Tada stvarno nisam sanjao o svjetskoj afirmaciji.

Dogovorena je izložba s najuglednijim američkim galeristom, potpisan je ugovor,na žalost, on je ubrzo poginuo u prometnoj. Tada sam i vrlo dobro prodavao svoje slike uglednim kupcima, europskom plemstvu. U tom sam razdoblju surađivao s Lacostom, s Bavarskim kazalištem, izrađujući za njih najveću sliku na svijetu.

U posljednje vrijeme, ponajviše zahvaljujući moći interneta, slao sam u svijet svoje slike. Ubrzo se javio časopis USA ART NEWS sa željom da piše o meni, što se i dogodilo. Smatraju me jednim od najboljih europskih umjetnika, da baratam s nizom jezika, u likovnom smislu, da suvereno vladam tehnikama i da imam svoj, samosvojni, drugačiji pristup a to je ono što cijelo vrijeme i ganjam a sve samo da bih otišao malo dalje od svojih prošlih iskustava. Razmišljam o renesansi i kako je donijeti u suvremeni izraz.

Je li se već pripremaju izložbe u inozemstvu?

Imam ponuda, dosta.

Amerikanci su bili posebno fokusirani na neki određeni ciklus?

Promatrali su moj opus u cijelosti. Ja imam preko tisuću radova. Oni su u članku objavili po svom izboru deset mojih radova, dakle, tekst je objavljen prije mjesec dana. Oni su drugim očima vidjeli moje slike i tako ih i doživjeli.

Internet je izvrstan ali ipak izložba u živo ima posebnu vrijednost.

Kada se govori o internetu, izložba u živo je neusporediva, no zahvaljujući internetu, svatko tko želi, može dobiti temeljni, početni dojam o slici i slikarstvu bilo kojeg autora, riječ je o približnom dojmu.

U Vašem se opusu posebno u novije vrijeme ističe ciklus posvećen ženskoj ljepoti, idealiziranoj ženskoj ljepoti. Neiscrpna tema.

Da,doista je tako, taj mit, priča o ženi, traje od početka čovječanstva. Ja vidim ženu kroz unutarnju ljepotu. Vanjska ljepota je promjenljiva, prolazna. Ja bilježim moment koji zorno govori o karakteru ženu.

Što je novo u atelijeru?

Vraćam se motivu Gioconde, varijacijama na tu temu. Dugo sam razmišljao, sada sam otkrio da sam učinio korak dalje, sve u tehnici ulja na platnu.

Miroslav Pelikan