Toni Franović suvremeni je likovni umjetnik, akademski slikar, autor kompleksnog opusa ulja, izlagač na mnogobrojnim samostalnim izložbama na gotovo svim kontinentima, u svim relevantnim svjetskim izložbenim prostorima.

Unazad nekoliko godina povukao se u tihu osamu atelijera u Legradu, povremeno se pojavljujući na velikim izložbama, kao prije par godina u zagrebačkoj Gliptoteci, izazivajući sjajne reakcije i kritike i publike.

Tridesetog lipnja u Galeriji Koprivnica otvara se nova samostalna izložba Tonija Franovića, zanimljivog i simboličnog naziva Rastakanje. Riječ je o izboru radova, ulja na platnu velikih dimenzija, nastalih 2023., godine.

Izložba se sastoji od tridesetak slika u izboru kustosice gđe. Draženke Jalšić Ernečić, koja je i autorica postava i predgovora  kataloga.

Franović u rastakanju prostora što ga okružuje pronalazi novi pristup krajoliku, ističe se posebice u predgovoru kataloga.

I na ovoj izložbi vidljiv je afinitet slikara prema boji, njegov cijeli opus premrežen je kolorom, snažnom likovnom gestom i vrlo senzibilnim doživljavanjem prirodnog prostora, ali i bliskošću s neslućenim slobodama velikih formata koji omogućuju autoru maksimalnu izražajnost.

Motivi u promjeni, od interijera do eksterijera, u nastajanju i nestajanju, svijet koji čine fragmenti u kolorističkom oceanu života, trenutci življenja i disanja, svjetlost i tama, emocije i praznina duha.

Slikajući svijet koji ga okružuje i u kojem je sam slikar dio cjeline, bilježeći njegove česte i iznenadne mijene, umjetnik pokušava razumjeti govor svemira, istodobno osluškujući poruke koje mu šalje vlastito tijelo.

Gotovo do kraja kolovoza posjetitelji mogu uživati u impresivnoj izložbi ulja velikih formata Tonija Franovića i posve slobodno zakoračiti u njegov magični svijet.

Miroslav Pelikan