Akademski slikar iz Zagreba, Toni Franović, osobito je zanimljiva pojava u suvremenom hrvatskom slikarstvu, autor iznimno kompleksnog opusa, ulja i akrila, ali i crteža, izlagač na gotovo svim kontinentima, svjetski putnik do prije nekoliko godina, kada se skrasio u malom mjestu blizu Koprivnice, u Legradu, rekli bi u samom središtu prirode, pored rijeke, okružen šumama, psima, patkama, guskama, suživljujući se s prostorom i dalje strastveno slikajući motive koji ga okružuju.

Na samom kraju lipnja predstavio se je u Galeriji Koprivnica s nizom svojih djela na većim formatima s karakterističnim motivima prirode, u ulju,  izrazito snažno koloristički izvedenih.

Izložba nosi simboličan naslov Rastakanje. Djela za izložbu je odabrala kustosica Draženka Jalšić Ernečić, autorica i predgovora u katalogu izložbe.

Bujni kolorizam Tonija Franovića ovoga uzbudljivog ciklusa, gusto tkanje boja koje kao da izviru iz dubine slike oživljujući prazni prostor platna, dajući mu specifičnu odliku, duboko doživljene teme i jednako tako snažno i iskreno ekspresivno naslikane, značajke su novijeg opusa ovoga izuzetnog autora.

Franović se i na ovoj novijoj izložbi, drugoj velikoj, unazad nekoliko godina, predstavlja kao slikar najviših dosega u aktualnoj hrvatskoj likovnoj produkciji, autor koji se ne obazire na modne trendove, već isključivo slika na temelju vlastitog nadahnuća.

Izložba Rastakanje Tonija Franovića u Galeriji Koprivnica tijekom ljeta, srpanj i kolovoz, privući će mnoge radoznalce i ljubitelje umjetnosti, na susret s autorom koji se ne obazire na svijet, koji slijedi samo svoj unutarnji ritam, kreirajući opus ključan za suvremenu umjetnost.

Miroslav Pelikan