Autor:
Jasminka Kovačević
[email protected]

prosvjed 28.02.2011. (Foto: Saša Zinaja /Medijska mreža)Večeras u 18 sati (2. ožujka) nastavljaju se prosvjedi Facebookovaca na Cvjetnom trgu predvođenih Ivanom Pernarom, a usmjereni protiv Vlade RH. Kako je najavio organizator, vijećnik iz Stenjevca Ivan Pernar prosvjedi će trajati sve dok ne prisili vlast na raspisivanje novih izbora. Ovisno o podršci ritam bi mogao biti dva puta tjedno, s početkom na Cvjetnom trgu a završetkom tko zna gdje.

Sindikati u vatrogastvu i Udruga profesionalnih vatrogasaca prosvjedovat će sutra, u četvrtak (3. ožujka) zbog nezadovoljstva socijalnim dijalogom s Vladom, Ministarstvom unutarnjih poslova i Državnom upravom za zaštitu i spašavanje. Vatrogasci smatraju kako se njihovi problemi uporno ignoriraju te traže smjene glavnog vatrogasnog zapovjednika i ravnatelja Centra 112.

Prosvjednici će se okupiti na zapadnom parkiralištu Zagrebačkog velesajma sutra u 10 sati odakle će u povorci krenuti prema Državnom zavodu za zaštitu i spašavanje u Nehajskoj.

Prosvjedi branitelja i umirovljenika

Prosvjed nazvan Križni put najavio je i pokret Stop progonu hrvatskog branitelja. Namjeravaju obuhvatiti cijelu Hrvatsku, 144 lokacije na područjima koja su bila zahvaćena ratom, a veliki finale, prema najavama trebao bi biti upravo u Zagrebu, na Markovom trgu za otprilike mjesec i pol. Tu će srušiti, kažu, komunističku vlast (?!). Što se tiče samog dolaska na zaštićenu lokaciju na Gornjem gradu ističu kako su “odrađivali i teže zadatke”.

Blok umirovljenici zajedno najavio je prosvjedni skup umirovljenika u srijedu 23. ožujka u 11 sati na Trgu žrtava fašizma na kojem će, kako ističe koordinator skupa i predsjednik ASH Zlatko Klarić, zatražiti da vlada odstupi ako ne ispuni umirovljeničke zahtjeve za odmrzavanje mirovina, hitno ukidanje saborskih i povlaštenih mirovina, vraćanje oduzete mirovine i novca u fondove umirovljenika te zahtjev za promjenu zakona o usklađenju mirovina kako bi rasle prema s rastom plaća.

Tko se kome pridružuje

Pravo na grad i Zelena akcija izgleda neće ostati po strani. Tomislav Tomašević izjavio je za Večernji list kako “razmišljaju da se pridruže idućim prosvjedima”.

Za studente i profesore s Filozofskog fakulteta manje je vjerojatno da se pridruže Facebookovcima dok je Ivan Pernar na čelu prosvjednika. Pernar ne uživa podršku Mate Kapovića, a vjerojatno niti dijela studenata koji su se prije nekoliko mjeseci borili za pravo na besplatno stjecanje visokog obrazovanja.

Od pojedinaca dolazak je na svome blogu najavio Dragutin Lesar. Jučer je zapisao: “Nakon današnje izjave Swobode odlučio sam: sutra sam na Cvjetnom u 18,00. Molim mirno i samo mirno, ponesite svijeće da osvijetlimo put odlaska bagre sa Markovog trga.”

2 Komentari

  1. Kao pošteni učesnik rata i pretvorbe,nemam ništa od toga osim čistog obraza i mirne savjesti te obitelji i studenta u Rijeci za kojeg ne znam da li ću ga ubuduće moći školovati.

  2. Pitam ja njih kako da jedna samohrana majka podstanar sa radom na crno može prehraniti djete od 11g.bez socijalne pomoči i ne prima alimentaciju godinama čekam sudsku presudu. Pružam potporu Vama koji ste izašli na ulice,jedino me smeta devastiranje našeg grada,jer i to smo mi platili.