Autor:
Sanja Knjaz
[email protected]

[singlepic id=96 w=320 h=240 float=left]- Nisam nikad bila pušač, ali sam radila u uredu u kojemu su svi pušili, pa sam tako i ja bila pasivni pušač. Zato sam se odazvala na ovu zdravstvenu akciju, da vidim jesu li mi pluća u redu – govori Marina Devčić spremajući se puhati u instrument za mjerenje daha.

Prijelazno razdoblje do 9. travnja
Iz nadležnog Ministarstva napominju da 9. travnja završava prijelazno razdoblje propisano Zakonom o ograničavanju uporabe duhana i duhanskih proizvoda te će od toga dana zakon biti na snazi u punom opsegu.

Već osmu godinu zaredom Gradski ured za zdravstvo interaktivno obilježava Hrvatski dan nepušenja, a ove godine pod nazivom Dan bez duhanskog dima. Rak pluća u Hrvatskoj je ubojica broj jedan kod muškaraca, a na drugom mjestu kod žena.
– Svakih osam sekundi u svijetu jedna osoba umre od posljedica štetnog djelovanja duhanskog dima. Procjene govore da danas puši oko milijardu i pol ljudi, a oko pet milijuna umire od posljedica pušenja. Ja nikad nisam zapalila cigaretu i nije mi jasno zašto to ljudi rade kad znaju za štetne posljedice – rekla je zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević.

Osniva se zaklada Hrvatska kuća disanja
Grad Zagreb u suradnji s Hrvatskim torakalnim društvom osniva zakladu Hrvatska kuća disanja, koja bi izrađivala preventivne programe za bolesti prsnog koša i pluća. Naime, 70 posto mladih u dobi od 15 godina probalo je pušiti, dok ih 30 posto redovito puši. Procjene govore da čak 60 posto djece od najranijeg djetinjstva pasivno puši, uglavnom zbog aktivnog pušenja njihovih roditelja ili drugih ukućana.

Prema istraživanjima, u Zagrebu 81 posto ispitanika želi prestati pušiti, ali ne može. Da bi se spriječile kobne posljedice po zdravlje i život, pušači su pozvani na besplatni pregled u Polikliniku za bolesti dišnog sustava, svaki radni dan od 12 do 14 te od 17 do 19 sati – rekao je pročelnik Ureda za zdravstvo Zvonimir Šostar.