ZanimanjaBijeg od sve lošije gospodarske situacije mnogi traže u prilikama u inozemstvu. Odvažiti se na odlazak preko granice zaista nije lako i za pojedinca predstavlja veliki izazov.  

Ponuda poslova za inozemstvo na portalu MojPosao svake godine sve je veća. Tome svjedoči podatak da je do kraja kolovoza 2014. godine bilo objavljeno 452 oglasa za inozemstvo, što je 9% više nego prošle godine. U ukupnom broju oglasa, oglasi za inozemstvo sudjelovali su sa 4%.

Najtraženija zanimanja bila su programer, vozač kamiona i medicinska sestra.

Visoka stručna sprema, odnosno visoko obrazovanje inozemnim poslodavcima je važno, te je kao uvjet navedena u 40% oglasa. Srednja stručna sprema važna je u 33% oglasa.

Poznavanje stranih jezika zahtijeva 79% poslodavaca te je najzastupljeniji engleski jezik u  60% oglasa. Poznavanje rada na računalu traži 37% poslodavaca, dok njih 63% to ne zahtjeva. Većina poslodavaca nudi ugovor na neodređeno (78%), dok njih 38% nudi ugovor na određeno. Ukoliko se odlučite potražiti posao u inozemstvu, korisna je informacija da većina poslodavaca (56%) traži prethodno radno iskustvo, i to u trajanju 3 godine i 9 mjeseci.

Ako ste u potrazi za poslom izvan granica Hrvatske, provjerite ponudu poslova na portalu:

Priznata i uspješna tvrtka u Ruskoj Federaciji, iskusna u realizaciiji najsloženijih objekata u industriji nafte, plina i distribucije energije, zapošljava Specijalista u nabavi (m/ž) – više izvršitelja. Idealan kandidat ima VSS ekonomskog ili inženjerskog smjera, minimalno 2 godine radnog iskustva u građevinskoj industriji, nabavi te je prednost ukoliko poznaje ruski jezik.

U Njemačkoj se zapošljava Njegovatelj/ica za brigu o starijim osobama. Opis poslova uključuje vođenje kućanstva, prehranu, osobnu higijenu te ostale poslove prema potrebi i dogovoru s poslodavcem. Poželjno je da kandidat poznaje njemački jezik i da posjeduje iskustvo u takvim poslovima. Troškove putovanja i smještaja u potpunosti snosi poslodavac, a sve detalje možete pročitati u oglasu.

Međunarodno prijevozno i špedicijsko poduzeće nudi iskusnim vozačima (s minimalno 2 godine iskustva) posao vozača unutar Europske unije. 2 vikenda u mjesecu izvan mjesta boravka. Uvjet je EU vozačka dozvola br. C 95. Potrebno je međunarodno iskustvo na području prijevoza drva, čelika, papira i zbirnog prijevoza kao i osiguranja tereta. Ukoliko se prepoznajete u navedenim uvjetima, prijavite se na oglas.

Tvrtka Euorpean times zapošljava Inozemnog konzultanta u prodaji, s izraženim vještinama umrežavanja, s poznavanjem engleskog jezika, španjolskog ili njemačkog. Za detalje kliknite na oglas.

Posao u inozemstvu može biti uzbudljiva prilika, ali i veliki izazov u karijeri pojedinca. Nova iskustva, ljudi i okruženje nestrpljivo čekaju na vas. S druge strane, nije tako jednostavno ostaviti sve, spakirati kofere i otići u drugu državu. Bez obzira je li vam posao u inozemstvu ponuđen, ili tek razmišljate kliknuti na gumb ‘Prijavi se’, ovih 8 stvari će vas ohrabriti i olakšati vam odlazak.