Jubilarna 10. javnozdravstvena akcija „Djeluj sada!“ održat će se u subotu, 27. svibnja, od 10.00 do 18.00 sati na Jarunu (Malo jezero) u organizaciji Grada Zagreba, Gradskog ureda za zdravstvo, a u suradnji s Udrugom za prevenciju tumora kože „Zdravi pod suncem“, Klinikom za tumore i Klinikom za kožne i spolne bolesti Kliničkoga bolničkoga centra „Sestre milosrdnice”, Referentnim centrom Ministarstva zdravlja za melanom, Klinikom za kožne i spolne bolesti Kliničkog bolničkog centra Zagreb te uz potporu Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u RH. U sklopu akcije, građani će imati priliku besplatno i bez uputnice pregledati madeže i savjetovati se sa stručnjacima s područja dermatologije i onkologije o načinima prevencije tumora kože te o važnosti preventivnog ponašanja. Sastavni je dio akcije „Djeluj sada!“ i edukacija najmlađih članova društva pa su tako za subotu na Jarunu organizatori pripremili i edukativne radionice za najmlađe.

Projekt «Djeluj sada!» je kroz 10 godina izravno obuhvatio preko 30.000 korisnika, a u akciji preventivnih pregleda madeža u 2016. godini bilo je obuhvaćeno preko 1.200 građana.

Prema podatcima Svjetske zdravstvene organizacije, godišnje više od 3 i pol milijuna Europljana oboli od nekog oblika zloćudnog tumora kože, među kojima čak 132.000 od melanoma. Zloćudni tumori kože imaju najbržu rastuću incidenciju od svih tumora. O tome govori podatak da više od 22.000 Europljana umire od melanoma. Prema podacima Registra za rak RH 2014. registrirano je 587 novooboljelih od melanoma te se prosječno otkrije 13,7 oboljelih na 100.000 stanovnika. Ovaj iznimno biološki potentan tumor bilježi značajan porast u incidenciji u posljednjih 30 godina, čak 149 % za muškarce i 130 % za žene. Valja istaknuti i da je stopa smrtnosti porasla posljednjih 30 godina za 50 %. Zahvaljujući javnozdravstvenim preventivnim akcijama, u više od 50 % oboljelih, dijagnosticira se lokaliziran melanom bez metastaza. Od melanoma najčešće obolijevaju osobe starije životne dobi, iako se posljednjih godina bilježi porast oboljelih u dječjoj i adolescentnoj dobi. Izloženost ultraljubičastim zrakama, bilo da potječu od sunca ili umjetnih izvora UV zračenja, smatra se glavnim rizičnim čimbenikom u razvoju svih zloćudnih tumora kože pa tako i melanoma.

„U Hrvatskoj nas, unatoč dugogodišnjim brojnim javnozdravstvenim preventivnim aktivnostima, još uvijek zabrinjava što se melanom najčešće otkriva tek u uznapredovaloj fazi kad su izgledi za izlječenje manji. Upravo zato, već desetu godinu za redom, organiziramo javnozdravstvenu akciju „Djeluj sada!“ kako bismo educirali naše građane o važnosti preventivnog ponašanja, s naglaskom na redovite kontrole madeža i odgovorno izlaganje suncu, posebice najmlađih članova obitelj“, izjavila je prof. dr. sc. Mirna Šitum, pročelnica Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba, predstojnica Klinike za kožne i spolne bolesti Kliničkoga bolničkoga centra „Sestre milosrdnice” i voditeljica Referentnog centra za melanom MZRH.