Gotovo 25-godišnja karijera zagrebačkog uličnog umjetnika i graffiti crtača Krešimira Golubića, na graffiti sceni poznatijeg pod svojim tagom (pseudonimom) Leon GSK, prije dvije godine krenula je u smjeru proučavanja Stencil Arta.  Nakon početnih koraka sa Warholovom Bananom, pred nama je njegovo prvo izlaganje Stencil radova na platnima.

kreso-golubic

Radovi su rezultat Golubićevog recentnog rada – pripreme šablona, odvajanja boja i rješavanja problema višeslojnih slika – s temom rock’n’roll junaka. Od 2013. počinje raditi stencil tehnikom, kao dijelom post-graffiti pokreta, odnosno Street Arta. Redovno drži predavanja po školama na temu graffita kao umjetnosti te svojim radom pokušava usmjeriti mlade da graffite percipiraju i ‘koriste’ u pozitivnom  smjeru, a ne samo kao izraz bunta koji se manifestira kroz vandalizam. Recentni radovi kreću se u smjeru Street arta, na platnima, s motivima glazbenih velikana.

Lemmy Kilmister, David Bowie, Jim Morrison i Bob Marley samo su neki od Golubićevih odabranika koje ćete imati priliku vidjeti ovog četvrtka 06. listopada 2016. u 18 sati u Glazbenoj knjižari „Rockmark“, u Berislavićevoj 13 u Zagrebu.

bob-marley

O autoru:

Krešimir Golubić – Leon (GSK), rođen u Zagrebu 1973. Za graffiti umjetnost zainteresirao se sredinom 80-ih kad su se prvi graffiti pojavili u Zagrebu. Sprej prvi put uzima u ruke 1987., no ozbiljnije se počinje baviti graffitima 1992., nakon posjete Berlinu. S dvojicom prijatelja 1993. pokreće jednu od prvih graffiti ekipa u Zagrebu – GSK Crew, kao i prvi graffiti časopis u ovom dijelu Europe – ZGBKAOS, časopis koji je svjetski prepoznat u graffiti zajednici. Uz mnoštvo radova koje ostvaruje na ulicama i zidovima Zagreba, Hrvatske i Europe, piše tekstove za razna tiskana izdanja, sudjeluje u mnogim emisijama u elektronskim medijima na temu graffita te fotografira i prati graffiti scenu u Hrvatskoj i Europi. Sudjelovao je na skupnim izložbama od kojih izdavajamo: “Graffiti”, Moderna galerija, studio Josip Račić (Zagreb 1998), “Umjetnost ulice – zagrebački graffiti 1994-2004.”, Muzej grada Zagreba ( Zagreb 2004).

 

Više informacija o ovom zagrebačkom umjetniku možete pronaći na Facebook stranici https://www.facebook.com/LeonOne/