Prošle godine, relativno “ispod radara” provukla se informacija da je Zagreb, kao uostalom i cijeli svijet, obilježio 125 godina od rođenja legendarnog Charlieja Chaplina.

Tijekom studenog i prosinca, u Kinu Europa prikazane su četiri projekcije Chaplinova kultnog filma “Cirkus”, a kojeg je izvedbom orginalne glazbe iz filma popratio orkestar Zagrebačke filharmonije pod ravnanjem maestra Krešimira Batinića. Charlija ponovno možete uhvatiti na istom mjestu u petak, 31. siječnja, u 18 i 20 sati.

Chaplin1
Foto: Facebook page Zagrebačke filharmonije

Glumac, scenarist, redatelj, producent i skladatelj, Chaplin i dalje jednakim intenzitetom nasmijava svaku novu generaciju publike. Dvije nove projekcije “Cirkusa” održat će se posljednjeg dana ovog mjeseca, a iz Zagrebačke filharmonije ističu da, zbog iznimno velikog interesa, planiraju nove projekcije u ožujku, a vjerojatno i poslije dokle god je publici zanimljivo.

Komedija s nevoljama na setu

Inače, upravo se o “Cirkusu” priča kao o jednoj od najboljih filmskih komedija svih vremena, a osim što je glumio – Chaplin je režirao i producirao film te skladao glazbu, sam je izveo i većinu akrobatskih scena, nerijetko s nekoliko stotina ponavljanja. Produkcija filma zapamćena je kao jedna od najkontroverznijih u povijesti filma. Osim što se poklopila sa senzacionalnim razvodom Chaplina i Lite Grey te posljedično njegovim financijskim krahom, praćena je brojnim nevoljama na setu – krađama i urušavanjem scenografije, požarima, uništenjem snimljenih materijala.

Chaplin1928Circus

Unatoč nevoljama koje su pratile nastanak filma, ‘Cirkus’ je primljen s oduševljenjem i ujedno je prvi Chaplinov film nagrađen Akademijinom nagradom Oscar (u to vrijeme još nije imala taj naziv) na prvoj ikad ceremoniji dodjele ove nagrade 1929. godine. Chaplin je 1972. primio i počasnog Oscara za životno djelo.

Zato, ne propustite 31. siječnja i ovaj glazbeno-filmski spektakl na velikom filmskom platnu uz orkestar koji će uživo ‘pratiti’ dogodovštine Skitnice. Nasmijte se uz djelo kreativnog genija svjetske kinematografije i otkrijte zašto su nijemi filmovi u pratnji orkestra Zagrebačke filharmonije postali hit među zagrebačkom publikom.

Cijena ulaznica je 60 kuna.

Osim Chaplina, Kino Europa i Zagrebačka filharmonija u posljednje tri godine zagrebačkoj publici donijeli su izvedbe Nosferatua (2012.) te Krstarice Potemkin (2013.). 

chaplin3
Foto: Facebook page Zagrebačke filharmonije

Autor: Marko Hodalj