na Krvavom mostu, 26.02.2011. (Foto: Saša Zinaja /Medijska mreža)Policija je sumirala rezultate jučerašnjeg prosvjeda na Trgu bana Jelačića, odnosno izgreda koje je izazvala grupa organizirana preko Facebooka i skupina navijača Bad Blue Boysa.

Za sam prosvjed na Trg bana Josipa Jelačića na kojem je bilo oko 15.000 ljudi kažu da je prošao bez postupanja od strane policijskih službenika. Međutim, oko 14.50 sati nekoliko stotina prosvjednika udruženih preko „Facebook“ mreže, koji su prisustvovali navedenom prosvjedu, uputili su se Radićevom ulicom prema Trgu Svetog Marka. Dolaskom do blokadnog punkta policijskih službenika u blizini križanja s Kamenitom ulicom prosvjednici su napali policijske službenike bacajući kamenje, zapaljene bengalke, stolice, kante za smeće i razne druge predmete.

Ograda od izgreda
Udruga navijača Dinama jučer se ogradila od izgreda u kojima su se prosvjednici sukobili s policijom, a razloge nemira i sukoba po njima treba tražiti među onima koji su postavili barikade. Zaprijetili su i novinarima koji su napisali da su BBB-i pljuvali po legendi obrane Vukovara Branku Borkoviću Mladom Jastrebu.

Tom prilikom policijski službenici uporabili su sredstva prisile – tjelesnu snagu, službenu palicu i sredstva za vezivanje nad 25 osoba, a ukupno je u službene prostorije privedeno 65 osoba (36 osoba uhićeno je zbog sumnje u izvršenje kaznenog djela „sudjelovanje u grupi koja sprječava ili napada službenu osobu“, protiv 15 osoba podnijeti su optužni prijedlozi zbog počinjenja prekršaja iz Zakona o javnom okupljanju i Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, te su privedeni u Jedinicu za zadržavanje i prepratu do uredovnog vremena suca za prekršaje, 13 osoba pušteno je iz prostorija policije, dok je jedna osoba zadržana na otrežnjenju u KB Sestre milosrdnice).

Tijekom događaja 30 policijskih službenika lakše je ozlijeđeno. Od 20 prosvjednika, 18 je lakše, a dvoje teško ozlijeđeno.  U ulicama u kojima se dogodio napad zabilježena su sljedeća oštećenja: razbijena stakla na trgovinama, stanovima i galerijama, oštećenje fasade, ulaznih vrata u zgradu i svjetiljke. Oštećena su i dva policijska službena vozila.

[nggallery id=407]

FOTO: Prosvjed u sjeni krvavih izgreda

Sukob prosvjednika s policijom 1

[infopunkt 2741&video=01 nolink]

Sukob prosvjednika s policijom 2

[infopunkt 2741&video=02 nolink]

Sukob prosvjednika s policijom 3

[infopunkt 2742&video=01 nolink]