Podaci oglasnika za nekretnine Crozilla.com pokazali su kako su tijekom 2018. godine najviše porasle cijene najma stanova manjih površina, kakvi su ujedno i najtraženiji.

Redovna mjesečna najamnina, režije, depozit, agencijska provizija – neki su od troškova s kojima se susreće većina onih koji unajmljuju stanove. Na ruku im, na žalost, ne ide ni smanjenje broja stanova za dugoročni najam, kao niti porast njihovih cijena.

Cijena, lokacija, površina, broj soba, uređenost – neki su od najbitnijih kriterija kod unajmljivanja, no danas je vrlo teško pronaći stan koji sve to može zadovoljiti. Najtraženiji su stanovi manjih površina koji se nalaze u zoni javnog gradskog prijevoza, pa se upravo takvi i najlakše popune te ih na tržištu nema mnogo slobodnih.

Andrea Bilić, direktorica zagrebačke agencije za nekretnine Metropola d.o.o. za Crozilla.com rekla je kako se, kada je o Zagrebu riječ, najviše traže novouređeni moderni stanovi u užem i širem centru grada, s jednom ili dvije spavaće sobe, do oko 80 kvadratnih metara površine, s budžetom do 900 eura.

Nemogućnost pronalaska adekvatnog smještaja u zadanim cjenovnim okvirima, kao i porast cijena najma stanova koji je tijekom 2018. godine zabilježen i na oglasniku Crozilla.com – samo su neki od problema s kojima se susreće većina onih koji traže stan za dugoročni najam.

Čak i kada pronađu odgovarajući stan koji se uklapa u njihove financijske okvire, najmoprimci već u startu trebaju računati s dodatnim troškovima, pa nerijetko moraju imati pripremljene pozamašne svote kako bi uselili u neki stan. Naime, kako bi se osigurali od neplaćanja mjesečne rente, neplaćenih režija ili jednostavno kako bi imali pokriće za moguće uništavanje imovine, vlasnici stanova osim redovne mjesečne najamnine, odmah na samom početku zahtijevaju i još neka dodatna plaćanja.

Andrea Bilić kaže kako najmoprimci u prvom mjesecu najma, uz redovnu mjesečnu stanarinu, najčešće plaćaju depozit u iznosu od jedne mjesečne najamnine, zatim agencijsku proviziju, također u iznosu mjesečne najamnine uvećanu za PDV, te režijske troškove.

Dodali li se svemu ovome još i porast cijena najma, koji je zabilježen na oglasniku Crozilla.com, lako se može zaključiti kako danas nije jeftino biti podstanar.

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here