Početna Moj Zagreb Počinju pregledi vidne oštrine djece u zagrebačkim vrtićima

Počinju pregledi vidne oštrine djece u zagrebačkim vrtićima

U sklopu zdravstvenog znanstvenog projekta “Ambliopija u četverogodišnje djece Grada Zagreba” Klinika za očne bolesti Kliničke bolnice “Sveti Duh” provodit će oftalmološke preglede vidne oštrine u vrtićima Zagreba. Projekt uključuje djecu između 4 i4.5 godina starosti koja pohađaju zagrebačke vrtiće, a za koju su oba roditelja potpisala pristanak. Pregledi će se održavati u dogovoru s vrtićima i KB “Sveti Duh”, a prvi pregledi počinju već ovaj tjedan. Projektom se želi smanjiti učestalost slabovidnosti (ambliopije) i vidni hendikep dijagnosticiranjem ambliopije i ambliogenih faktora, usmjeravanjem rizične populacije na cjelovite oftalmološke preglede i liječenje slabovidnosti u dobi kada je ono jedino moguće – u predškolskoj dobi, a četvrta godina života djeteta najbolja je za provođenje programa skrininga slabovidnosti. S druge strane svrha istraživanja jest otkrivanje refraktivnih grešaka i poremećaja vida, a najvažniji učinak projekta je smanjenje preventabilnog gubitka vida.

Cilj projekta je na znanstveno utemeljenim rezultatima ukazati na problem i uspješno rješavanje slabovidnosti u Zagrebu, odnosno Hrvatskoj, te predložiti univerzalni model koji bi bio u funkciji nacionalnog skrininga.

Zlatni standard za dijagnostiku slabovidnosti i ambliogenih faktora jest cjeloviti oftalmološki pregled. Pri provođenju skrininga, testiranje vidne oštrine najbolji je način i jedina pouzdana metoda otkrivanja slabovidnosti. Provodi li se kao izolirani i jedini test probira, otkriva 97 posto svih očnih anomalija.

Projekt se odvija pod pokroviteljstvom Gradskog ureda za zdravstvo i branitelje i Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba, te uz odobrenje Etičkog povjerenstva Kliničke bolnice “Sveti Duh”.

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here