Plesni projekti ZPC-a, koji uključuju brojne suradnje, i dalje probijaju granice Hrvatske. Već na samom početku svibnja, u sklopu besplatnog usavršavanja za profesionalne plesače, poljska koreografkinja i plesna pedagoginja sa slovenskom adresom, Magdalena Reiter, predavat će ples koji se događa izvan statične vertikale te istražuje složene tjelesne inicijacije.

SEAD BODHI PROJECT donosi Bodhi i Ubuntu

ZPC je ove godine aktivno uključen u Austrijsko-hrvatsku kulturnu godinu stoga u suradnji s Austrijskim kulturnim forumom ugošćuje SEAD BODHI PROJECT, poslijediplomsku kompaniju Eksperimentalne akademije za ples iz Salzburga. Ta platforma za nova koreografska imena na međunarodnoj sceni suvremenog plesa u Zagreb donosi dvije kratke plesne priče. Prva nas upoznaje sa bodhi stablom čija je posebnost u tome što će mjesto na kojem je izniklo biti posljednje uništeno kada dođe kraj svijeta. To je stablo koje sanja o svom postojanju kroz plesnu umjetnost. Slovenska koreografkinja Mala Kline i plesači BODHI PROJECTA istražuju potencijal stabla kao slike, grafikona i mjesta na kojem svijet sanja o sebi kao o biću. Razvija se iz trenutka u trenutak, iz tijela koje je samo po sebi stablo, s intervalima između tijela koja su kao stabla. Osim koreografije, i sam koncept predstave osmislila je Mala Kline, dok je za glazbu zadužen Gašper Piano, a dizajner rasvjete i asistent projekta je Barnaby Booth.

3. Ubuntu

Druga plesna predstava BODHI PROJECTA, Ubuntu, usko je povezana sa dizajnom rasvjete i glazbom. Ime predstave znači “ja sam zbog toga što smo mi“, a temelji se na filozofiji iz regije Južne Afrike te se često prevodi kao “humanost prema drugima“. U predstavi plesači gledaju na svoje živote samo na trenutak te pokušavaju prikriti trenutke u sjećanjima i gledati na njih iznova, kao da gledaju foto album nečijeg života. Pokreti su glatki, senzualni i prisni, a solisti i grupe neodvojivo izmjenjuju svjetlo i tamu. Koreografkinja Sita Ostheimer, koja je ujedno dizajnirala i svjetlo predstave,  posebnu pozornost posvetila je kvaliteti i ritmu plesnih materijala jer oni prenose ubuntu značenje, a glazbu potpisuje Adrien Casalis. Obje predstave izvodi ista skupina plesača koju čine Camilla Teixeira Oliveira, Dimitri Christos Kalaitzidis, Juliette Valerio, Michele Ferrer, Simon Kriisin i László Takács, a svojim dolaskom ih možete podržati 6. svibnja u 20 sati.

Milan Tomášik u predstavi Solo 2016

Još jedna predstava koja obogaćuje svibanjski program u ZPC-u je Solo 2016, slovenskog koreografa Milana Tomášika. Osobna, a ujedno i univerzalna procjena plesača koji, kroz niz različitih emocionalnih stanja, govori o svijetu izvan crne kutije. Solo 2016 priča o intimnosti, tuzi, povjerenju, nadi, ljepoti i užasu.

4. Milan Tomašik

Kretanje plesača je nit spajanja i povezivanja prošlosti i budućnosti sa sadašnjim trenutkom, u kojem se sve mijenja, a tijelo stalno prolazi kroz prostor i vrijeme sa i bez sile koja nasilno provaljuje u naš intimni prostor. Predstavu su dodatno osnažili dramaturgija Andreje Kopač, dizajn rasvjete i tehnička podrška Luke Curka, kostimi i scenografija Jasne Vastl te asistencija za koreografiju Špele Vodeb. Ovo ostvarenje moguće je pogledati 20. svibnja u 20 sati u crnoj dvorani ZPC-a.

Za sve ostale informacije o programu i ulaznicama za predstave, posjetite službenu web stranicu Zagrebačkog plesnog centra www.zagrebackiplesnicentar.hr.