ples_naslovnaZnali smo da u njima uživamo, ali polako se dokazuje da su slobodne aktivnosti, kao što je ples ili čitanje, dobri i za naše fizičko zdravlje.

Već je poznato da čitanjem ‘vježbamo’ mozak, širimo vokabular, poboljšavamo pamćenje i koncentraciju te jačamo kreativnost. Plesanje je pak zabavan način održavanja dobre forme te vježbanja motoričkih sposobnosti. Stoga ne čudi da je nedavno škotsko istraživanje pokazalo kako aktivnosti poput plesanja, čitanja ili odlaska u kazalište imaju pozitivan utjecaj na zdravlje.

Ustanovljeno je da je bez obzira na druge čimbenike poput godina, prihoda, obrazovanja, sudjelovanje u kulturnim aktivnostima imalo pozitivan utjecaj na zdravlje, životno zadovoljstvo i dobrobit.straživanje koje je provedeno u škotskim domaćinstvima putem ankete, pokazalo je da kod osoba koje su u protekloj godini često plesale, 62 posto veća vjerojatnost da će napisati da su dobra zdravlja, prenosi BBC.

Kod onih koji čitaju ta je vjerojatnost 33 posto veća, kod onih koji posjećuju kazalište 25 posto, a muzeje 20 posto veća.

Anketa je provedena u više od 14 tisuća kućanstava.

(She.hr/ Hina)