Lijepo vrijeme i priroda u punom sjaju već su neko vrijeme s nama. Signal je to zaljubljenicima u prirodu i dobar provod na otvorenom da se zapute na putovanja i izlete, na uživanje u svježem zraku, u odličnoj hrani, kulturnom bogatstvu, ali i na upoznavanje novih ljudi koji će ih dočekati s osmjehom i raširenih ruku!

Upravo će vas takvi domaćini dočekati na Plemićkoj ruti u Slavoniji i Podravini, gdje ćete se osjećati kao da ste dio plemstva koje u životu uživa bez puno brige, gdje je sve za vas i po vašem ukusu. Što je točno Plemićka ruta koju spominjemo? Svakako najbolji način da upoznate plemićku povijest kraja u kojem se spajaju prekrasna priroda, bogata tradicija, vrhunska gastronomija, kulturom bogate povijesne građevine i perivoji… i to u osam etapa. Vaše ćete novostečeno iskustvo moći zabilježiti u prigodnoj knjižici sa žigovima koje skupljate na svakoj od etapa. Za one najupornije koji posjete sve ili većinu etapa, osigurane su bogate nagrade!

 

Na pet od osam lokacija s Plemićke rute možete spavati, sve ovisno o interesima i tipu smještaja koji vas zanima. Prekrasno i moderno uređeni Dvorac Janković u Suhopolju goste smješta u 15 soba dostojnih kraljeva, a uskoro će dobiti i vinski podrum i wellness centar kakvog nema istočno od Zagreba. Dvorac je i centar za posjetitelje u kojem možete čuti brojne anegdote slavne obitelji Janković, važne plemićke obitelji u slavonskom i podravskom kraju.

Na nekadašnjem imanju plemenitaša iz Suhopolja nalazi se ladanjska kurija koja je danas heritage hotel s četiri zvjezdice. U Kuriji Janković je sve u plemićkom stilu, od doručka do najfinijih slastica uz koje savršeno paše Slatinski biser, prvi hrvatski pjenušac. Kurija, koja se nalazi u Kapela Dvoru, također će uskoro dobiti wellness centar pa će biti savršena početna točka za vožnju biciklom i ostale outdoor aktivnosti na mirnoj slavonskoj ravnici. Kad smo već kod aktivnog odmora na otvorenom, Park prirode Papuk – UNESCO svjetski geopark – poznato je planinarsko izletište s domom sa 60 ležajeva, poučnim stazama, gorskim potocima, jezerima, špiljama i slikovitim slapom Skakavcem. Savršena je to prilika da uživate u planini usred panonske nizine.

Na Plemićkoj je ruti i Pustara Višnjica, nedaleko od Slatine, pravo mjesto za odmor od stresa i povratak prirodi. Vožnja kočijom, jahanje, druženje sa životinjama i sudjelovanje u pripremi hrane (poseban su specijalitet jela od batata, od slanih do slatkih varijanti) – sve su to aktivnosti u kojima možete opušteno uživati na Pustari. U Višnjici također možete odsjesti, pogotovo ako dolazite u većem broju i spremni za dobar provod.

Slažete li se da je izuzetno važno novim generacijama prenijeti priču o očuvanju prirode i životu u skladu s njom? Posjetiteljski centar Dravska priča mjesto koje će posebno razveseliti obitelji s djecom, a koje na interaktivan i kreativan način prikazuje život u rijeci Dravi i oko nje. Svijet sova, bogata flora, kutak leptira, svijet riba vodozemaca i gmazova, ptičja pjevaonica, dravske šume kao dom vila i vilenjaka – tek su mali dio onoga što vas očekuje u centru koji je svoj dom našao u obnovljenom ljetnikovcu grofa Draškovića u selu Noskovci. Biciklima (koje ćete unajmiti u centru) se možete zaputiti skroz na obalu Drave, te uživati u poučnoj stazu Dravi u zagrljaj na kojoj je odmorište i promatračnica za ptice.

Ako ste ljubitelji povijesti i kulture, Plemićka ruta nudi vam nekoliko pravih bisera kroz koje ćete na zabavan način naučiti o povijesti kraja u kojem boravite. Prije svega Gradski muzej Virovitica koji se smjestio u Dvorcu Pejačević u samom centru grada – jednoj od najljepših zgrada u Hrvatskoj. Muzejski postav govori o prošlosti i sadašnjosti virovitičkog kraja, i to na moderan i interaktivna način zbog kojeg ćete sa se znatiželjno pitati što se nalazi u sljedećoj prostoriji.

Još su nam dvije etape Plemićke rute ostale za upoznati. Prvi je Zavičajni muzej Slatina, smješten u zgradi Starog kotara iz 19. stoljeća. U muzeju ćete saznati sve o ukusima, stremljenjima, načinu života i poslovanju plemstva koji nekada uživalo u blagodatima predivnog kraja u kojem je živjelo.

Znate li gdje je rođen slavni preporoditelj, pjesnik i general Petar Preradović? U ambijentalnom i mirnom selu Grabrovnici, u blizini Pitomače. Njegova rodna kuća jedna je od najljepših u Podravini, danas je interpretacijski centar u kojem možete pisati perom, sjesti u školske klupe, razgledati izložbu i putem pjesnikovog holograma, saznati sve o Preradovićevom životu.

Uz Plemićku rutu Virovitičko-podravske županije, kriju se brojne druge ljepote koje vrijedi upoznati. Nagrađivane vinarije Vineda i Apolitico pripremit će vam nezaboravne degustacije uz koje ide i sjajna hrana, imanje Zlatni Klas će vas dočekati u rustikalnom autohtonom ambijentu u kojem ćete uživati u hrani od domaćih namirnica, a ako ste se na posjet ovoj destinaciji odlučili tijekom toplijih mjeseci, ne propustite se okupati u Dravi na otoku Križnica, na koji se možete prebaciti skelom ili visećim mostom s kojeg se pruža fascinantan pogled na moćnu rijeku.

Dođite u Slavoniju i Podravinu i uživajte u plemićkom odmoru!