Početna Izbor Planinarska avantura Highlander Velebit

Planinarska avantura Highlander Velebit

Počelo je odbrojavanje do početka planinarske avanture Highlander Velebit koja će se održati od 9. do 14. rujna na stazi dugoj 104 kilometra. Uzbudljiva ruta prolazi kroz prirodne ljepote nacionalnih parkova Sjeverni Velebit i Paklenica te kroz park prirode Velebit. Broj sudionika je ograničen, a organizatori pozivaju sve zainteresirane da požure jer je kotizacija još jako malo, a mogu se osigurati do 6. rujna na službenoj web stranici.

Ruta Highlandera podijeljena je u 5 dionica različite zahtjevnosti, a sudjelovati mogu, ne samo profesionalci i iskusni planinari, već i rekreativci koji su uložili vrijeme u fizičke pripreme jer pješačenje po planini uz teret težak i do 20 kilograma nije jednostavno. Međutim, Igor Mlinarević, predsjednik planinarskog kluba Gorštak i organizator događanja napominje: „Specifičnost Highlandera je što ne tjera sudionike do krajnjih granica i ne gura ga u moguću ozljedu. Ideja je da svatko tko prođe trasu u komadu u bilo kojem roku postane Highlander i po dolasku u Starigrad dobiva svoj orden i certifikat.“
foto by Josip Martinović (3)

Natjecanje počinje na Zavižanu, a ruta prolazi kroz većinu najvažnijih i najljepših dijelova Velebita. Sudionici će imati priliku iz prve ruke doživjeti prekrasnu Premužićevu stazu, Ramino korito koje je posljednja netaknuta prašuma u Hrvatskoj, uživati u veličanstvenim pogledima s vrhova na Panosu i Stapu, proći kroz Veliko Rujno, i za kraj će ih bez daha ostaviti spektakularni kanjon Paklenice.

„Staza slijedi klasičnu rutu preko Velebita koja će otkriti sva njegova lica. Stranci koji su prošli ovu rutu imaju dojam kao da su prehodali kroz tri različite države zbog bio raznolikosti uvjetovane mikroklimatskim uvjetima. Kombinacija planina, mora i rijeka na određenom području je uistinu rijetka, a Velebit to sve ima“, izjavila je Danijela Bucić, sudionica natjecanja, profesionalni IML (International Mountain Leader) i vlasnica agencije specijalizirane za outdoor aktivnosti.

Posebnost ovog natjecanja je i jedinstvena mogućnost da sudionici prenoće u parku prirode Velebit što je prvi put da je tako nešto dozvoljeno. Naime, podizanje šatora i bivakiranje u zaštićenim područjima kao što su parkovi prirode i nacionalni parkovi inače je zabranjeno.

Ono što će dodatno oduševiti sudionike su medalje izrađene od kamena iz obližnjeg kamenoloma i vezane pravim alpinističkim konopom. Svaka medalja je ručni rad majstora iz Knina i nosi jedinstvenu uspomenu na planinarenje, Velebit i ljepote koje će planinare okruživati svih šest dana trajanja. Cilj natjecanja je promocija zdravog života kroz kretanje i boravak u prirodi te edukacija javnosti o sigurnom planinarenju. Osim što Velebit osvaja netaknutom divljinom i brojnim stazama, organizatori napominju kako će događaj pridonijeti i razvoju planinarskog turizma te ga usmjeriti prema višednevnim turama, a Highlander Velebit će se pozicionirati na karti europskih pješačkih putova i listi svjetski priznatih godišnjih događanja.

Fotografije Josip Martinović

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here