Autor:
Martina Širol (PET+)

Martina ŠirolSvaki dan dok naoko bezbrižno ležim na plaži zapravo dosta vremena provodim promatrajući ljude (i to većinom žene). Ekstremno iskvarcane žene, žene s bolno teškim naušnicama, žene s debelim slojem pudera i šminke na 35 °C… Čak i po ovim nesnošljivim vrućinama, u vrijeme kada bi se trebale opustiti, uživati i odmarati od svega, žene svaki dan prinose velike žrtve svom totemu – imperativu dobrog izgleda. Žene svakodnevno provode sate i sate njegujući se, šminkajući, ravnajući kosu…troše enormne količine novaca na preparate za mršavljenje i celulit (koji uz sve to čak ni ne djeluju), šminku, preparate za kosu, uklanjanje dlačica, nakit… Ne bi mi dostajala cijela kolumna da nabrojim sve što žene rade kako bi izgledale prihvatljivo prema današnjim nametnutim idealima savršenog izgleda. No, nije ni potrebno da vam sve to nabrajam, vjerujem da svaka za sebe to može pobrojati i sama.

Ne može proći ni jedan dan, a da se ne zapitam zbog čega to žene rade? Zbog čega se toliko muče? Kao odgovor mi se nameće zaključak kako se žele osjećati voljeno, prihvaćeno i važno. Navečer u prepunim barovima na plaži noseći samo par krpica koje nekada ne pokrivaju ni najnužnije, mnoge djevojke žele isto. Drage djevojke, morat ću vas razočarati. Izgled ne donosi ni jedno od toga! Svi oni muškarci koji zvižde za vama dok ste u ultra kratkoj suknji žele od vas samo jedno. Je li to doista ono što vi želite? Hoćete li na taj način dobiti ljubav i prihvaćanje? Oni koji su vam „prijatelji“ i prihvaćaju vas samo dok ste sređene, a ismijavaju vaš prirodan izgled ili vaše vrijednosti, nemaju ni trunke plemenitih osjećaja prema vama. Trebaju li vam doista takvi „prijatelji“?

Martina ŠirolNekada mi se čini kako žene vjeruju da će im izgled prema standardima današnjeg društva donijeti ljubav, prihvaćanje i sretan život. Danas su prototip sreće poznate manekenke, glumice i pjevačice iz utopijski savršenog svijeta s muževima prekrasnog izgleda, vilama i bjesnim automobilima. Promatrajući ih želimo biti kao one i dale bi sve da to postignemo. Dok nam se smiješe sa reklamnih plakata ili spotova na televiziji, čini nam se ako pokupujemo sve preparate koje reklamiraju biti ćemo sigurno korak bliže tom utopijskom savršenstvu. Moramo biti. Ako je ona rekla da je to tajna njezine svilenkaste kose, mora da je to doista tako, zar ne?! Prvi korak savršen je izgled, a zatim dolazi veliko bogatstvo i sreća je tu, pred našim vratima (vrijednim nekoliko milijuna dolara). Drage moje, sreća se ne mjeri u dolarima, eurima, kunama ni bilo kojoj drugoj valuti. Sreća dolazi iz nas samih i sami smo stvoritelji svoje sreće. Ma koliko vam se te riječi činile ispraznima ili samo dobro poznatim frazama koje ste čule bezbroj puta (većinom od onih koji ne znaju što su to prave vrijednosti), ipak, molim vas da zastanete barem na trenutak i razmislite o njima. Razmislite hoće li vam ekstenzije, umjetni nokti, lažne trepavice ili silikonske grudi doista donijeti sretan i bezbrižan život? Mislite li doista da sve te slavne ličnosti imaju sretan i bezbrižan život bez svojih loših trenutaka, pms-a, tužnih dana i nesretnih događaja? Vjerujete li da takvo savršenstvo koje nam pokušavaju prodati zaista postoji? Ili je to samo obmana nezasitno pohlepnih? Je li moguće da ijedno živo biće nema svojih loših dana, nikada ne brine ni o čemu, nikada se ne svađa, nije umoran ili nervozan? To su stvari koje nam reklamna industrija pokušava prodati, a mi je slijepo slijedimo nikada ne zastavši i ne pokušavajući promisliti zbog čega to činimo i gdje želimo stići.

Martina ŠirolJednom je poznati finski pisac Kurjensaari zapisao: Ako za srećom hodaš – ona trči. Ako za njom trčiš – ona leti. Sreća dolazi iz nas samih i nitko i ništa izvana ne može je odrediti, a mi sami nikada je nećemo dostići ako je ne pronađemo u samima sebi.

Zato, drage djevojke, bavite se sobom, ne svojim izgledom. Ulažite u sebe, ne u preparate za celulit. Ne trošite novce na ekstenzije, potrošite ga radije na veliku tortu od čokolade i priredite pidžama party za svoje prave prijateljice koje će zajedno s vama bez šminke skakati po krevetu i smijati se do kasno u noć. Vjerujte mi, nije vam potrebno ništa više. Zračite, smijte se od srca svaki dan i uživajte u samima sebi! Sreća ipak dolazi iznutra.

2 Komentari