Vrhunac prvog dana boravka pape Benedikt XVI. u Zagrebu bio je na Trgu bana Jelačića gdje se susreo s gotovo 30.000 mladih vjernika.  Evo kako ga je Sveti Otac opisao:

– Ovaj je trg mjesto susreta i komunikacije, na kojemu često prevladava žamor i svakodnevna vreva. A sada, vaša ga nazočnost gotovo pretvara u “hram”, čiji je svod samo nebo, koje se večeras čini kao da se naginje nad nas.

papa s mladim vjernicima na Trgu (Foto: Saša Zinaja /Medijska mreža)

I dok je papa nakon ipak prilično napornog dana ispunjenog putovanjem i brojnim susretima upućivao poruke mladima, zagrebačka policija u u Istražni centar Županijskog suda privela 20-godišnjaka kojeg tereti za kazneno djelo širenja lažnih i uznemirujućih glasina. Kako se neslužbeno doznaje jučer je nazvao policiju i prijetio Papi, no njegove su se prijetnje pokazale lažnima.

Privedena su i 24 stranca zbog provjere zakonitosti ulaska i boravka u Hrvatskoj te četiri hrvatska državljana zbog utvrđivanja identiteta, ali su svi pušteni nakon provjere.

papa s mladima na Trgu (Foto: Saša Zinaja /Medijska mreža)

Sam susret pape s mladim vjernicima koji je prenosila Hrvatska televizija, kao što se moglo vidjeti, prošao je u odličnom raspoloženju. Papa je rekao mladima da ne dopuste da ih zavedu privlačna obećanja lakog uspjeha, načini života koji daju prednost izgledu, na štetu nutrine. Kazao im je neka ne popuštaju kušnjama da se potpuno pouzdaju u posjedovanje, u materijalne stvari. Za primjer je istaknuo blaženog Ivana Mertza.

Na kraju je Sveti Otac mladima poručio:

– Dragi mladi Hrvati, grlim vas sve kao djecu! Nosim vas u srcu i ostavljam vam svoj blagoslov. Radujte se u Gospodinu uvijek! Njegova radost, radost istinske ljubavi, neka bude vaša snaga.

mladi su se cijeli dan veselili susretu s papom (Foto: Saša Zinaja /Medijska mreža)

Desetak intervencija Hitne
Hitna pomoć poslijepodne je imala desetak lakših intervencija. Tri osobe odvedene su na daljnji pregled i obradu u bolnicu Sestara milosrdnica zbog iscrpljenosti dok je jedan policajac hospitaliziran jer se osjećao loše nakon što je pojeo sendvič. Ostali slučajevi riješeni su na licu mjesta.

Za mlade hodočasnike, koji su na bdijenje stigli iz cijele Hrvatske, noćenje je organizirano na Zagrebačkom velesajmu. Međutim, što će od noćenja biti nakon tako uzbudljivog dana teško je prognozirati, možda kiša koja je nakon susreta s papom na Trgu bana Jelačića počela padati tome pridonese.

Noćas u tri sata trebao bi početi pretprogram na Hipodromu. Planirano je da do osam sati svi svi koji žele prisustvovati misnom slavlju uđu u prostor gdje će dočekati papu Benedikta XVI.. Euharistijska svečanost počinje u 10 sati.

[nggallery id=506]

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here