Nadahnuta zimom, Esplanadina šefica kuhinje Ana Grgić Tomić u novom se jelovniku restorana Zinfandel’s poigrala raspoloživim namirnicama poput lisičarki, divljači, puževa, cikle, buče, zimskih tartufa, dunje i naranče. Pomno birane sastojke precizno je spojila u privlačna, suvremena i ukusna jela uz poštovanje izvornog okusa, dajući im pritom svoj specifičan potpis. Privlačni okusi poput kreme od kestena, praha od peršina, dimljenih dagnji, bisquea sa šafranom i želea od konjaka samo su dio Anine nove božanstvene simfonije koja poziva na kušanje.


Hotel Esplanade restoran Zinfandel’s november 2021
Jesensko zimski meni ANA GRGIC
Photo Mario Kucera

„Veseli me objava novog jelovnika Zinfandel’sa. Moj tim i ja dosta smo radili na njemu, stoga vjerujem da će zadovoljiti naše goste i istinske gurmane. Nastojala sam koristiti sezonske namirnice i pripremiti velik dio toga u vlastitoj radionici kroz specijalne tehnike pripreme da bismo postigli jedinstvene arome. Primjerice, ukusnu usoljenu ciklu koja se u ovom jelovniku spaja sa sočnim američkim striploin steakom držimo tri dana u soli da bi iz nje izvukli svu tekućinu, a ona poprimila poseban slatkasto-slani okus. S druge strane, celer pečemo u soli upravo zato da ne presuši i da se očuvaju svi sokovi. Ulje od bora radimo sami kuhajući iglice od bora u sous videu vakumirane s maslinovim uljem – na taj način ulje preuzme okus bora i daje posebnu aromatičnu zimsku notu. Školjke sv. Jakova pečem na ulju od sjemenki grožđa, što u spoju s juhom od čičoka daje jedinstven okus. Među glavna jela stavila sam prsa biserke kojoj pod kožu stavljamo finu kremu od maslaca, vrganja i tartufa da bi se zadržala sočnost mesa. Jelen dolazi uz gusti umak od porta koji pripremamo tako da prvo dimimo višnje koje potom iskuhavamo u portu s anisom, cimetom i klinčićima – taj spoj s divljači je odličan. Veseli nas i priprema domaćeg kruha s domaćim kvascem koji moji dečki sami uzgajaju. Za goste pečemo i domaću focacciu kojoj dodajemo ružmarin, začinsko bilje i maslinovo ulje da se istakne mediteranski koncept kuhinje. Uz to, gostima poslužujemo maslac koji sami tučemo, a okus obogaćujemo maslinama i crnom soli”, istaknula je chefica Esplanadine kuhinje Ana Grgić Tomić i dodala: „Pri kreiranju jelovnika posebnu pažnju posvećujem ispravnom odabiru namirnica, održivosti i maksimalnoj iskoristivosti. Tome smo se posvetili jer vjerujem da upravo mi chefovi kao predstavnici gastronomije imamo dužnost uputiti javnost i medije na globalni problem iskoristivosti i otpada od hrane. Nedavno smo primili veliko Michelinovo priznanje kojim su prepoznati naši napori u tom smjeru i restoranu Zinfandel’s dodijeljena je prva zelena zvjezdica. Jako smo ponosni na ovo postignuće i namjeravamo se još dublje posvetiti smanjenju otpada u suradnji s partnerima iz WWF-a, kao i edukaciji našeg osoblja i gostiju, ali i uzgoju nekih vlastitih sastojaka. Zasad na terasi Oleander uzgajamo vlastito začinsko bilje i papričice te loze zinfandela koje su nam nekoliko godina od sadnje dale i prve butelje s vlastitom etiketom, i to u suradnji s vinarijom Krauthaker.”

Hotel Esplanade restoran Zinfandel’s november 2021
Jesensko zimski meni ANA GRGIC
Photo Mario Kucera

Na jelovniku se i dalje nalaze vjerni klasici Zinfandel’sa kao što su ručno kosani tatarski biftek koji se priprema od najboljih dijelova mesa i biranih začina, divlji brancin pečen u soli, istarski fuži s tartufima, Cezar salata i kultni Esplanadini štrukli zapečeni u kremastom vrhnju koji dolaze i u bezglutenskoj varijanti.

Slatka lista deserata poput domaće zlevanke od kukuruza i maka, moussea od grožđa s panna cottom od ružine vodice, mille-feuillea od heljde u kikiriki kremi s pjenom od tonke i sočnom karameliziranom dunjom te yuzua s limetom zaokružuje Aninu kreativnu zimsku priču. Vinska karta Zinfandel’sa osvježena je nekim novim zanimljivim etiketama vina, šampanjaca i desertnih vina iz Hrvatske i svijeta. Vina je pažljivo odabrao sommelier da bi savršeno upotpunila jelovnik.

Hotel Esplanade restoran Zinfandel’s november 2021
Jesensko zimski meni ANA GRGIC
Photo Mario Kucera

Restoran Zinfandel’s sa svojom čarobnom terasom Oleander i pogledom na grad mjesto je iznimne dekadencije koju čine Anini kreativni jelovnici, ali i ljudi, profesionalna i pristupačna, prijateljska usluga zbog koje se naši gosti uvijek rado vraćaju”, dodao je Stjepan Okun, maitre d’ restorana Zinfandel’s.

Spoj inovativnog pristupa i kreativnog dizajna jela, šarmantne i profesionalne usluge, sofisticiranog fine dining iskustva i ugođaja art décoa nesumnjivo svrstava Esplanadin Zinfandel’s u sam vrh domaće gastro scene.

Ponuda à la carte dostupna je svaki dan za ručak i večeru od 12 do 23 sata. Nedjeljom se u Zinfandel’su od 12:30 poslužuje tradicionalni brunch po cijeni od 450 kn. Rezervacije stolova primaju se telefonom na 01 4566 644 ili e-poštom na [email protected]. Restoran se pridržava propisanih epidemioloških mjera u svim segmentima poslovanja i osobitu pažnju pridaje posebnim prehrambenim navikama gostiju, stoga su posebno označena jela prema halal standardima pripreme, vege jela i ona koja ne bi trebala sadržavati gluten.