Zagrebačka scena postaje bogatija za Fine stvari, mjesto koje će nastaniti ponajbolji viskiji, rumovi, džinovi i druga probrana pića s potpisima najpoznatijih svjetskih brendova. Fine stvari otvaraju svoja vrata u Cankarevoj 5 gdje će vas zavodljivi okusi i mirisi odvesti put Francuske, Amerike, Japana i dalje, otkrivajući zanimljivosti koje stoje iza brendova vrijednih pažnje.

Možda vas upravo oduševi Le Gin na bazi organskog calvadosa od jabuka iz obiteljskih voćnjaka Kuće Drouin u Normandiji, mezcal iz meksičke obitelji Derrumbes koji nas vraća u vrijeme tekile prije industrijske faze, Compass Box Experimental Grain Whiskey u čijim se aromama susreću kontrasti: banana i karamela s nježnim dimom i naznakama ruma i maline, Mars Tsunuki 2022, cijenjen i iznimno rijedak viski mlade japanske destilerije proizveden u malim serijama ili pak domaći Luftbremzer džin, hommage klasičnom London Dryju sa suptilnim potpisom i paletom okusa biljno-cvjetnih nota koja se dobiva od jedanaest organskih biljaka, većinom iz lokalnog uzgoja.

Fine stvari nisu samo mjesto kupovine vrhunskih pića, nego i druženja i razmjene znanja za sve vrsne poznavatelje svijeta destilata, ali i one koji ga tek otkrivaju. Tako će ovdje uskoro biti moguće sudjelovati na radionicama koje su zamišljene kao neformalna druženja uz razgovore o uzbudljivoj povijesti određenih pića, tipologijama i načinima proizvodnje.

Povodom otvorenja u petak, 14. listopada od 15 do 20 sati posjetitelje očekuje tasting selekcije Finih stvari i upoznavanje s najfinijim džinovima, viskijima i rumovima uz pokoji zalogaj, a već ove jeseni kreću i edukativni programi: 20. listopada održava se radionica džina koju vodi Filip Presečki iz Luftbremzer Destilerije, a 3. studenog Škotski viski priča… pod vodstvom Tomislava Ruszkowskog. Ulaz na otvorenje Finih stvari slobodan je za sve zainteresirane, a ulaznice za radionice dostupne su na webshopu Finih stvari (finestvari.hr).

Zlatko Ivkić, direktor Finih stvari

“Tematske radionice su za ljude koji se žele educirati o viskiju, džinu i rumu. Nakon lansiranja web trgovine uvidjeli smo da ljudi žele uživo vidjeti etikete i naučiti nešto o tome kako kvalitetno konzumirati i s čime miješati. Ovakva radionica može biti lijep poklon, samome sebi ili nekom drugom”, poručuje Zlatko Ivkić, direktor Finih stvari.

Fine stvari su selektor i distributer najfinijih alkoholnih destilata za Hrvatsku koji potiče odgovorno konzumiranje alkoholnih pića. Inače organizator kultnog Whisky Leaks događanja, u novom prostoru ponudit će vrhunske brendove kao što je tajvanski Kavalan, proglašavan najboljim viskijem na svijetu, škotski Kilchoman ili Benriach, kao i američki Westward. Za ljubitelje džina iz ponude izdvajaju se Aviation American Gin poznatog glumca Ryana Reynoldsa, francuski Le Gin i hrvatski Luftbremzer iz male kuće ukusnog džina s beskompromisnim etosom.