Suvremeni hrvatski likovni umjetnik, akademski slikar, autor opsežnog, zanimljivog i često izazovnog opusa, Damir Medvešek, uspješni je tvorac niza ciklusa u ulju ali i niza kombiniranih crteža posvećenih omiljenom motivu žene.

Žena u Medvešekovom opusu, ponajprije je zanosna, čudesno lijepih crta lica, prekrasnoga tijela, otmjena, dostojanstvena, ali i hirovita.

Na mnogim je njegovim slikama ona posve sama, u nekom tajanstvenom raspoloženju, misteriozna i nepoznata, nedohvatna i nepopustljiva.

 

U novom ciklusu Medvešek kreira više privlačnih ženskih likova kao odaliske ili pak kao anđeoska bića, izraženih atributa, likovi su mirni, u iščekivanju ili barem u najavi promjene. Na njihovim se blagim licima zrcali stanovita tajna, o čemu te lijepe žene razmišljaju? O sutrašnjem danu, o danu ili godini koja slijedi, o nepredvidljivim događajima koji će uslijediti?

Medvešek na nizu crteža istražuje raznolike ljudske geste, a koje imaju i specifični karakter u reakcijama ljepšeg spola.

Likovi žena i u ovom ciklusu samo su naizgled pristupačni, jednostavni, skromni, no u stvarnosti, karakterizira ih izrazita osobnost, posebnost i nesvakidašnjost jer one su , prirodne vladarice , njima se sve u konačnici podređuje.
Vrlo atraktivan ciklus crteža posvećen ženi, vrhunskog crtača, akademskog slikara Damira Medvešeka.

Miroslav Pelikan