Kada je riječ o promjenama na tržištu nekretnina, obično je Zagreb u centru pozornosti. Rujanska analiza cijena stanova oglašavanih u Zagrebu putem oglasnika Crozilla.com donosi niz zanimljivih uvida. Dok neki kvartovi svjedoče padu cijena, drugi istovremeno postaju sve skuplji.

Stenjevec, Jarun, Borongaj, Tuškanac, Mlinovi, Volovčica – kvartovi su koji su tijekom rujna prednjačili padom cijena. Osim velike potražnje, pojedini kvartovi u Novom Zagrebu bilježe i osjetan porast vrijednosti, a tu se posebno ističu Lanište i Kajzerica koji bilježe najveći rujanski skok oglašavanih cijena.

Zagrebačko središte, koje obuhvaća kvartove poput Donjeg i Gornjeg grada, uvijek je atraktivno za kupce. Donji grad bilježi prosječnu oglašavanu cijenu od 2759 eura, dok na Gornjem Gradu – Medveščaku cijena po kvadratnom metru iznosi 3069 eura. No, unatoč dobrim lokacijama, kao i šarmu središta grada, mnogi građani okreću se perifernim dijelovima, tražeći povoljnije opcije ili izbjegavajući gradske gužve.

Velika potražnja na oglasniku Crozilla.com vladala je i u Novom Zagrebu, gdje se među najtraženijim kvartovima u rujnu ističu njegovi zapadni dijelovi: Blato s cijenom kvadratnog metra od 2600 eura te Lanište koje bilježi rast s 3056 eura. Na istočnom dijelu Novog Zagreba, Sopot bilježi 2865 eura po kvadratu, a Utrina 2917 eura.

Zelena oaza grada – Maksimir, tijekom rujna je bio područje različitih cjenovnih kategorija unutar svojih kvartova, stoga privlači i različite tipove kupaca. Lašćinska cesta bilježi najviše cijene, 4828 eura po kvadratu, s druge strane Bukovac bilježi prosječnu cijenu kvadrata od 3100 eura, dok se na Remetama za kvadratni metar u prosjeku traži 3138 eura.

Raznolikost u cijenama oglašavanih stanova na oglasniku Crozilla.com pokazalo je i područje popularne Trešnjevke. Najviše vrijednosti bilježe Jarun i Vrbani, s prosječnom cijenom kvadrata od 3873 eura i 3697 eura. Knežija bilježi cijenu kvadrata od 3205 eura, dok je na Srednjacima oko 100 eura jeftinije, a slične vrijednosti bilježi i Stara Trešnjevka s cijenom od 3182 eura po kvadratu.  Na području Prečkog za kvadratni metar stana u prosjeku se tražilo 2982 eura, dok Voltino bilježi cijenu od 2500 eura.

Najskuplji kvartovi

Visinom cijena tijekom rujna su se isticali stanovi u Maksimiru, preciznije na području Lašćinske ceste, gdje se za kvadratni metar u prosjeku tražilo 4828 eura, te područje Ilice (Črnomerec) gdje je prosječna cijena iznosila 3994 eura po kvadratu.

Povoljnije opcije za kupnju

Za one koji traže povoljnije opcije, postoje i kvartovi koji se izdvajaju svojim pristupačnijim cijenama. Naime, Podsused je tijekom rujna bio među povoljnijim lokacijama s cijenom od 2200 eura po kvadratnom metru, a slično se može reći i za Sesvetski Kraljevec gdje je cijena 2200 eura. Prosječna oglašavana cijena u Mlinovima je iznosila 2244 eura, dok se na Poljanicama u Dubravi za kvadrat stana u prosjeku tražilo 2250 eura.

Velika potražnja za stanovima u okolici Zagreba

Analiza podatka oglasnika Crozilla.com pokazala je kako je tijekom rujna velika potražnja vladala i za stanovima na rubnim dijelovima Zagreba.

Mladen Matijević, regionalni direktor tvrtke Indomio d.o.o. koja upravlja portalima za oglašavanje nekretnina Crozilla.com i Indomio.hr, kaže kako mnogi građani traže mirniju atmosferu i kvalitetniji način života koje nude mjesta izvan gradske vreve, a dodatna prednost su i manji troškovi stanovanja. „Veća kvadratura i povoljnije cijene dovoljni su razlozi za porast potražnje za stanovima izvan Zagreba.“ – dodao je.

I dok središnji zagrebački kvartovi nude top lokacije, periferija nudi prostranost i mir koji mnogi traže, posebno obitelji. Oba su područja atraktivna na svoj način, a kako se Zagreb širi i razvija, mogućnosti za investiranje i život postaju sve raznolikije. No, ono što prvenstveno privlači kupce na rub grada, te njegovu okolicu, svakako su niže cijene.
U Sesvetskim Selima za kvadrat se u prosjeku tražilo 2300 eura, nešto jeftiniji bio je Sesvetski Kraljevec s prosječnom cijenom od 2.200 eura, dok Dugo Selo bilježi prosječnu rujansku cijenu od 2299 eura po kvadratu.

Valja napomenuti da osim potražnje za stanovima unutar samog grada, podaci oglasnika Crozilla.com ukazuju na veliku potražnju i u mjestima oko Zagreba, posebno u Dugom Selu, Zaprešiću i Velikoj Gorici.

Novi trend ili prolazna faza?

Navedeni su podaci samo trenutna slika oglašavanih cijena koja se može mijenjati pod utjecajem raznih faktora. Mladen Matijević napominje da oglašavane cijene nisu one po kojima se nekretnine doista i prodaju, stoga ne prikazuju najrealniju sliku stanja na tržištu.

Kako Mladen Matijević ističe, iako su neki kvartovi zabilježili smanjenje cijena, sveukupno gledano, prosječne tražene cijene stanova u Zagrebu na mjesečnoj su razni i dalje u porastu. „Bitno je napomenuti da ovi podaci predstavljaju trenutačnu sliku tržišta, a kako će se trendovi razvijati u budućnosti ovisi o mnogim nepredvidivim okolnostima. Za davanje konkretnih prognoza još uvijek je prerano, pa nam ostaje čekati i promatrati hoće li niže cijene u pojedinim gradskim četvrtima postati trend ili su tek prolazna faza.“