Podaci oglasnika Crozilla.com pokazali su kako su prosječne oglašavane cijene stanova na zagrebačkom području u studenom porasle za 0,2 posto, a za kvadratni metar se u prosjeku tražilo 2.973 eura.

Uže i šire središte grada uvijek je atraktivno za kupce, no većinu tamošnjih nekretnina uglavnom si mogu priuštiti oni više platežne moći. Prosječne oglašavane cijene stanova koji se putem oglasnika za nekretnine Crozilla.com prodaju na području Donjeg grada porasle su za 1 posto i popele se na 3.143 eura, dok je za 10 eura skuplji susjedni Gornji Grad – Medvešćak gdje su cijene porasle za 0,3 posto.

Jedan od najtraženijih zagrebačkih kvartova i dalje je Trešnjevka u kojoj su cijene tijekom studenog bile nešto više no mjesec ranije. Podaci oglasnika za nekretnine Crozilla.com pokazali su kako Trešnjevka-jug bilježi mjesečni porast od 1,5 posto, pa su se tamošnje cijene popele na 3.441 euro po kvadratu. 1 posto više vrijednosti zabilježene su na sjevernom dijelu Trešnjevke gdje se za kvadrat stana u prosjeku tražilo 3.226 eura.

Porast vrijednosti osjetio se i na Črnomercu. Tamošnjim su stanovima prosječne cijene porasle za 0,4 posto i tijekom studenog iznosile 2.879 eura po kvadratnom metru.

Prosječne tražene cijene kvadrata stanova na mjesečnoj se razini nisu promijenile na području Trnja, gdje su ostale 3.354 eura, te u Brezovici u kojoj je cijena i dalje 2.787 eura.

Niže cijene na određenim dijelovima grada

„Podaci oglasnika Crozilla.com pokazuju kako su prosječne oglašavane cijene u nekim kvartovima tijekom studenog zabilježile nešto niže mjesečne vrijednosti. No, promjena cijene u većini kvartova i dalje je u plusu, pa je na razini Zagreba cijena porasla za 0,2 posto.“ – rekao je Mladen Matijević, regionalni direktor tvrtke Indomio d.o.o., koja upravlja mrežom portala za nekretnine, Indomio.hr i Crozilla.com.

Najveći pad cijena tijekom studenog je zabilježen na istočnom dijelu Novog Zagreba gdje su cijene bile 0,6 posto niže no mjesec ranije, a za kvadratni se metar u prosjeku tražilo 2.778 eura. Na zapadnom dijelu Novog Zagreba tražilo se 2.685 eura po kvadratu, što je 0,5 posto više no mjesec ranije. U tolikom su postotku pale cijene u Sesvetama, gdje se za kvadratni metar tražilo 2.252 eura, te u Donjoj Dubravi u kojoj se cijena spustila na 2.971 euro. U isto vrijeme Gornja Dubrava bilježi porast od 0,7 posto i prosječnu oglašavanu cijenu od 2.700 eura.

Podaci oglasnika Crozilla.com pokazuju kako Maksimir i Stenjevac bilježe 0,3 posto niže mjesečne vrijednosti. Za kvadratni metar stana u Maksimiru se u prosjeku tražio 3.291 euro, a na području Stenjevca 2.990 eura.

Promjenu cijena prate i kupci i prodavatelji

Iako nisu preslika stvarnih transakcija, prosječne tražene ili oglašavane cijene nekretnina i njihova kretanja odražavaju trenutno stanje na tržištu, pa njihove promjene s jednakim zanimanjem prate i kupci i prodavatelji.

„Kako bi imali prostora za pregovore prilikom prodaje, vlasnici nekretnina uglavnom kreiraju cijene koje mogu biti više od stvarne tržišne vrijednosti, pa su prodajne cijene najčešće niže od oglašavanih. No, u svakom slučaju, praćenje prosječnih traženih cijena može pružiti uvid u dinamiku tržišta nekretnina i pomoći potencijalnim kupcima, prodavateljima ili investitorima u donošenju informiranih odluka.“ – rekao je Mladen Matijević.

Izvor: Crozilla.com