Početna 1NA1 Novi ciklus apstrakcija Damira Medvešeka

Novi ciklus apstrakcija Damira Medvešeka

Intenzivno radeći na realizaciji ideja i projekata, istaknuti suvremeni hrvatski likovni umjetnik, akademski slikar i glavni slikar u zagrebačkom HNK-u, Damir Medvešek, autor impozantnog opusa i još uvijek neutažene artističke žeđi i nadalje zaokružuje jedan ciklus za drugim.

Najnoviji ciklus akrila na platnu većeg i velikog formata Medvešek posvećuje zanimljivim i privlačnim apstraktnim motivima, konfrontirajući svakovrsna obličja razigranoj kolorističkoj igri.

Forma nasuprot boje.

Snažno naneseni slojevi obojenih ploha, ispresijecani su kapljicama i slobodno slijevajućim potocima boje u tvorbi novoga svijeta.

Svjedočimo trenutcima stvaranja novih konstrukcija, prirodnih i logičnih, ali i neprirodnih i nelogičnih jer svaki je svijet takav, ima dva lica, lice i naličje, avers i revers.

Veliki format omogućuje slikaru stvaranje dinamičnih i sudbinskih scena, koje donekle podsjećaju na teatar, podsjećaju gledatelje ovoga ciklusa slika kako je svijet iznimno krhka i osjetljiva tvorevina koja vrlo tegobno podnosi promjene.

Ciklus akrila na platnu Damira Medvešeka istinski je likovni događaj, dramatičan i neumoljiv, neizbježan i stvaran, stanje stvarnosti izrazito otporno na sve ljudske pokušaje.
Medvešek slika snažno, bez ikakva ustezanja, bilježeći osobne dojmove o volumenu svijeta koji ga okružuje, bez imalo uljepšavanja, u vrtlogu uznemirenih boja i razletjelih oblika.

Miroslav Pelikan