Sad već tradicionalno, jedna je večer u godini rezervirana samo i jedino za najbolje hrvatske filmove od početaka domaće kinematografije pa sve do danas, a ove će godine treća Noć hrvatskog filma i novih medija zavladati kinima Lijepe naše u petak 7. listopada, i to u Zagrebu, Sisku, Pakracu, Sinju, Vodicama i Hrvatskoj Kostajnici, ali i  na kino platnima Subotice, Stuttgarta, Mainza, Sremske Mitrovice, dalekog Aucklanda u Novom Zelandu te brojnih drugih.

U samo jednoj večeri, odnosno noći, jer program vrata otvara u 18 sati, a traje do duboko u noć, publika će moći, sasvim besplatno, uživati u uratcima pionira domaćeg filma, i to u svim filmskim rodovima, od nezaboravnih dječjih klasika koje je poseban gušt i nezaboravno iskustvo ponovno doživjeti u restauriranom obliku na velikom ekranu, pa do vrlo impresivnih novih medija i animiranog filma, dobrih dokumentaraca te najpopularnijeg žanra kratkih i dugometražnih igranih filmova.

Putovanje nezaboravnom filmskom glazbom na svečanom otvorenju u kinu Europa

Treću Noć hrvatskog filma i novih medija svečano će u zagrebačkom kinu Europa u 21 sat otvoriti koncert ‘Putovanje filmskom glazbom’ u izvedbi mješovitog pjevačkog zbora Capella Odak  pod vodstvom dirigentice Jasenke Ostojić koja je i autorica aranžmana skladbi iz filmova, a kao gosti nastupiti će i solisti Zagrebačkih dječaka uz instrumentalnu pratnju, koji će publiku odvesti do dobro poznatih melodija i najdražih kadrova iz bezvremenskih hrvatskih filmova poput Vlaka u snijegu, Tko pjeva zlo ne misli, Servantesa iz Malog Mista, Stele i dr. Program svečanog otvorenja vodit će jedno od omiljenih lica s TV-ekrana, glumica Jelena Perčin.

zbog_tebe

Umjetnička voditeljica manifestacije, Irena Škorić, uz pomoć stručnih suradnika: Tomislav Gregl – selektor za animirani film, Branko Ištvančić – selektor za dokumentarni film, sastavila je specifičan filmski program za svaki grad uključen u projekt.

Filmski program u 21.30 u Kinu Europa otvara raznovrsni mix  filmova, možda vintage godišta no vječne kvalitete Komadić  savske sezone Oktavijana Miletića, „uzbudljiva filmska razglednica“ razdraganih kupača na Savi zatečenih tijekom ljetne sezone 1927., Surogat oskarovskog sjaja redatelja Dušana Vukotića, o šarenom napuhanom ambijentu plaže gdje se rađa jedna zanosna ljubav, pa ljubomora i osveta, što neminovno vodi do tragedije, zatim canneski laureat Moj stan Zvonimira Berkovića, urnebesna Ljubav u režiji Ante Babaje o zgodama i nezgodama Amora koji (po)gađa nevine svojim strelicama s okusom ljubavi, kao i Halo München Krste Papića iz 1968. o gastarbajterima povratnicima koji u zaleđu Dalmatinske zagore grade kuće trokatnice i zveckaju ključevima skupocjenih automobilima i izazavaju jal dječurlije i lokalaca.

Zahtjevniji će filmofili doći na svoje u 22.30 kada je na rasporedu eksperimentalno-dokumentarni film Trg/20. stoljeće na filmu redatelja Hrvoja Juvančića koji je recikliranjem fragmentiranih filmsko-arhivskih materijala, u razdoblju od čak 66 godina, te istražujući redateljske i scenarističke mogućnosti, stvorio „filmski kaledioskop“ esencijalnih kadrova Trga bana Jelačića tijekom 20. stoljeća koji plijene raznolikošću i minucioznošću, kao i jedinstvenom estetikom.

tko-pjeva-zlo-ne-misli

Nakon ‘filmskog šećera na kraju s 35 mm vrpce’, nenadmašnog klasika Tko pjeva zlo ne misli Kreše Golika , film čiji uspjeh i utjecaj suvremeni hrvatski autori još nisu uspjeli dosegnuti, one noćne ptice očekuje blok novih medija novijeg datuma modernih hrvatskih autora, među ostalim Jezero Gorana Škofića, Borne by the Birds Marka Tadića, Odessa/Stairs/1925/2014  Dalibora Martinisa, K-16 Zlatka Kopljara, Grad od čelika – sjećanje na djetinjstvo Matije Debeljuha, a ‘ženske boje’ brani autorica Petra Kovačić s petominutnim filmom Odlazak.

Bezvremeni klasici dječjeg filma za najmlađe u poslijepodnevnim terminima

Najraniji termin u 18 sati, prije crtića i vremena za ići na spavanje, rezerviran je na Noći hrvatskog filma i novih medija za najmlađe, koji će  moći uživati u omiljenim animiranim i dječjim igranim filmovima, poput priče s najljepšim porukama o dobroti, prijateljstvu i crvenim čizmicama u najnovijoj verziji Šegrta Hlapića redatelja Silvija Petranovića, zatim po mnogima najbolji dječji film ikad snimljen Vuk samotnjak s ‘malim’ Slavkom Štimcem u glavnoj ulozi, kao i najpopularniji dječji film s ovih prostora Vlak u snijegu, sa svojom legendarnom pjesmicom „Kad se male ruke slože, sve se može“. Osobita preporuka za ‘klince i klinceze koji žele znati više’, svakako su jedini Oscarom nagrađeni film Surogat Dušana Vukotića, bajkovito-poučan Guliver istaknutog suvremenog hrvatskog animatora Zdenka Bašića, kao i nostalgični dokumentarac Dragi Lastane! Irene Škorić, koji napokon otkriva ‘dugo čuvanu tajnu’ tko se krije iza imena simpatičnog Lastana kojem su se povjeravale generacije i generacije pubertetom ‘uzdrmanih’ tinejdžera.

U Dalmaciji najjači naslovi perspektivnih mladih filmaša

Grad Vodice u Noći hrvatskog filma i novih medija ugostit će najsvježije uratke trolista mladih i uspješnih hrvatskih sineasta iz Dalmacije, redateljice Brune Bajić, poznate po izvrsnom dox-portretu pijanista svjetskog glasa Maksima Mrvice, zatim scenarista i redatelja Ivana Perića, koji je pažnju javnosti privukao pobjedom na svjetskom izboru najboljeg turističkog filma koji je Hrvatskoj donio za promotivni film The heart of Adriatic te redatelja Jure Pavlovića koji je dobio Europsku filmsku nagradu za svoj kratkometražni film Piknik, dirljivu priču o problematičnom odnosu sina i oca koji je u zatvoru, a prikazuje se u Vodicama u 21.15.

U 20 sati slijedi ambiciozan i impresivan dugometražni film Sirene i krikovi koji je Ivan Perić snimio na splitskim ulicama u jednom kadru skidajući masku grada koji zbog krize i kriminala neumitno propada, kao prvi film takve vrste u Hrvatskoj, koji je bio prijavljen i za Guinessovu knjigu rekorda.

Za kraj večeri veliki ekran preplavit će ‘veliko plavetnilo’ u kojem će nas, u edukativno-dokumentarnom tonu, redateljica i kći kapetana Bruna Bajić u filmu Modri kavez pobliže upoznati sa životom pomoraca i njihovih obitelji, koje je ponekad i generacijama, obilježilo more i pomorstvo, a svoj su trag ostavili diljem svijeta.

Jake snage nezavisnog filma u Sisku

U Sisku gledatelje također očekuje uzbudljiv program, među ostalim, dugometražni prvijenac Zbog tebe redatelja Anđela Jurkasa koji je na rasporedu u 20 sati, nezavisni film skromnoga budžeta ali velikog odjeka, koji je otkad je ljetos prikazan pretpremijerno u Zagrebu, a zatim ušao i u glavnu konkurenciju Vukovar film festivala, koji publiku istovremeno i zabavlja i ‘zamišlja’ najviše zbog „nepodnošljive lakoće zezanja.  Sedam priča o ljubavi, prijateljstvu, osjećajima, Balkanu i ljudima uhvaćenima u momentu, okupilo je impresivnu plejadu hrvatskih glumaca predvođenih Leonom Paraminski, Natašom Janjić, Iskrom Jirsak i Markom Cindrićem, a filmske su minijature ostvarili i popularni hrvatski pjevač Urban i komičar Ivan Šarić.

Večer u 22.30 zatvara intimni dokumentarac Slobodni redatelja Tomislava Žaje, koji svojim svjedočanstvima pojedinaca što nakon povratka iz institucija na toliko željenu slobodu pokušavaju vratiti svoj život i ostvariti snove, ide do kraja i pogađa ravno u srce. Iako u potrazi za slobodom, taj je dox ‘okovan’ pohvalama kritike te ovjenčan značajnom nagradom na Venice film weeku ovog proljeća.

Digitalno restaurirano filmsko blago na Noći hrvatskog filma 

Posebna filmska poslastica treće Noći hrvatskog filma nesumnjivo su naslovi iz naše bogate kinematografske povijesti dalekih godina, za koje se vrlo rijetko ukaže prilika da ih se prisjetimo uz ‘punokrvni doživljaj filma’ koji nam omogućuje suvremena tehnologija, odnosno digitalna restauracija. U kinotečnoj lepezi programa Noći gledatelji će, vjerojatno mnogi i prvi put, vidjeti primjerice prvi hrvatski zvučni film Šešir Oktavijana Miletića iz daleke 1937. u kojem je šešir šarmantno prikazan kao predmet koji služi za različite svrhe i elegantan je u svako vrijeme, zatim kratki crno-bijeli igrani film Moj stan u režiji Zvonimira Berkovića iz 1963. nagrađen u na Filmskom festivalu u Cannesu, kao i vrlo originalan film Ljubav proslavljena hrvatskog redatelja Ante Babaje, u kojem Amor krstari gradom i svojim strelicama pogađa i muškarce i žene izazivajući pritom razne komične preokrete. Prikazat će se i najstariji zapis na filmskoj vrpci o slavnoj viteškoj igri, „Sinjska alka“ iz 1921., prikazu ponositih Alkara u žaru nadmetanja te njihove flambojantne publike koja ih vjerno prati i za njih navija, zatim živopisan prikaz djelića sezone kupanja na rijeci Savi u filmu Komadić Savske sezone Oktavijana Miletića iz 1927. koji prati sve ljetne radosti kupača poput skakanja, vježbanja, sunčanja i zgodnih djevojaka izloženih suncu i pogledima. Digitalno restaurirana kopija dokumentarnog filma slavnog Krste Papića iz 1972. Specijalni vlakovi, portret jednog gastarbajtera na njegovu putu u Njemačku s nadom u bolji život, i na Noći hrvatskog filma i novih medija putuje izvan granica Hrvatske, i to u Mainz i Stuttgart.

 

Cilj nam je od za sada skromnog vala dobre nade u interes hrvatske publike za domaći film, u toj jednoj Noći, stvoriti trajnu, čvrstu vezu hrvatskog filma i hrvatskih gledatelja koja će to zanimanje s vremenom pojačavati te prenositi na nove naraštaje.

Upravo zbog toga, ulaz na sva događanja potpuno je besplatan!