Noć hrvatskog filma i novih medija održat će se u subotu, 6. lipnja u devet hrvatskih gradova – Zagrebu, Splitu, Osijeku, Puli, Sisku, Kutini, Velikoj Gorici, Dubrovniku i Hrvatskoj kostajnici. Posjetitelji će imati priliku pogledati čak 150 hrvatskih filmova i to potpuno besplatno.

Svečano otvorenje manifestacije bit će u zagrebačkom kinu Europa u 20 sati i to koncertom “Melodije velikog ekrana” ansambla Acoustic Project, posvećenim hrvatskoj filmskoj glazbi, nakon kojeg slijedi filmski program koji će potrajati do dugo u noć.

Premijera “Svetaca”

U jednoj će se večeri i noći prikazati više od 150 filmova – počevši od zagrebačke premijere filma Sveci, splitskog redatelja i scenarista Ivana Perića, u kojem uloge tumače i egzotična Ana Gruica te Siniša Vuco (koji, naravno, glumi sam sebe), a za glazbene je partiture zaslužan bend Kuzma i Shaka Zulu. Lepršava mediteranska komedija iz splitskog predgrađa s mirisom mora i indie estetikom, uz dašak nostalgije, vraća u 90-e kada tri nerazdvojna prijatelja pokušavaju sitnim kriminalom spasiti svoju egzistenciju, a na rasporedu je i u točno u ponoć, u dvorani 1 zagrebačkog Cineplexxa Centra Kaptol.

Dječji filmovi u popodnevnom terminu

U prvom dijelu programa posebna je pažnja posvećena “klincima i klincezama” koji, umjesto crtića prije Dnevnika na TV-u, te subote mogu uživati u omiljenim animiranim i igranim filmovima za djecu i prije spavanja zavaljeni u fotelje kina pogledati novog Šegrta Hlapića, Čudesnu šumu, Muhu Zunzu, Čarobnjakov šešir, Vlak u snijegu, Vuka samotnjaka, Kravu na mjesecu, Baltazara, prvi hrvatski film za djecu Duh u močvari, kao i simpatični Duh babe Ilonke iz novije produkcije te proslavljeni hrvatski dječji film Izgubljena olovka iz 1960. godine.

NOć hrvatskog filma_Tko pjeva zlo ne misli
Tko pjeva zlo ne misli

Žanrovski miks specifičan za svaki grad

Umjetnička voditeljica manifestacije, Irena Škorić, uz pomoć svojih stručnih suradnika sastavila je filmski program, specifičan i tematski prilagođen za svaki grad uključen u projekt.

U raznovrsnom filmskom miksu, u jednoj noći imat ćemo priliku vidjeti neka posebna ostvarenja poput 13 digitalno restauriranih filmskih klasika (Kameni horizonti, Posljednji podvig diverzanta Oblaka, Pad Italije, Plavi 9, Carevo novo ruho, Ambasador…), jednog od najgledanijih domaćih filmova u povijesti, Tko pjeva zlo ne misli, kao i prvog hrvatskog zvučnog filma Šešir Oktavijana Miletića iz 1937. godine. Tu su još i najznačajniji dokumentarci domaće kinematografije te program digitalno restauriranih kratkih filmova Ante Babaje (Ogledalo, Nesporazum, Jury, Ljubav) u spomen na 5.obljetnicu smrti ovog znamenitog hrvatskog redatelja.

Zagrepčani će najbolje hrvatske filmove moći gledati na pet različitih lokacija – kino Europa (Velika dvorana i Dvorana Muller), Cineplexx Centar Kaptol, KIC, a tu su i posebni programi u Centru za kulturu i obrazovanje Susedgrad te kinu Gorica u Velikoj Gorici. U Dubrovniku, filmovi će se vrtjeti u kinu Sloboda i dvorani Visia, u Puli u kinu Valli, u Splitu u Cineplexxu City Centra One, u Osijeku u kinu Urania, u Sisku u Domu kulture Kristalna kocka vedrine, u Hrvatskom  u Hrvatskoj Kostajnici, te u Kutini u kinu Moslavina.

Noć hrvatskog filma_Yulia
Yulia