Deficitarna zanimanja imaju stvarnu potrebu na tržištu rada, a nerijetko i omogućavaju učenicima da već po završetku škole nađu zanimanje ili čak otvore vlastiti obrt. Upravo jedno od takvih zanimanja je i zanimanje zidara.

Zamislite, svih sedam svjetskih čuda, sedam veličanstvenih čovjekovih dostignuća u arhitekturi i građevinarstvu, većinom su napravili stari majstori – zidari. Iako se njihovim djelima divimo čak i iz svemira, većinom ne razmišljamo da su upravo zidari najzaslužniji za njihovu realizaciju.

Nećemo se lagati i važno je napomenuti da je zanimanje zidara svakodnevni, težak fizički posao. Najčešće rade na otvorenom, izloženi svim vremenskim prilikama i neprilikama, stoga je važno da imaju liječničku svjedodžbu specijalista medicine rada o nepostojanju zdravstvenih kontraindikacija za obavljanje zanimanja.

Školuju se u industrijskim i obrtničkim školama u trajanju od tri godine.

Zidar postavlja temelje, gradi zidove, stupove, stropove, mostove, betonira ceste, tunele i sl. Osim zidanja postavlja hidroizolaciju, kanalizaciju, otvore za vrata i prozore, te obavlja druge zidarske poslove.

Znate i sami koliko je teško doći do dobrog majstora!

Zidar mora znati zidati građevine prema nacrtu od temelja do krova. Mora posjedovati znanja o pojedinim elementima građenja i načinima njihova povezivanja u čvrstu i trajnu konstrukciju, te poznavati različite vrste građenja, građevinske materijale i znati ih upotrebljavati pri zidanju, betoniranju i žbukanju. Također, mora znati čitati nacrte i drugu tehničku dokumentaciju, na temelju nacrta potrebno je znati predočiti kakva će biti građevina, koje će materijale upotrijebiti, kako će povezati pojedine dijelove, te kako će se građevina uklopiti u skladnu cjelinu s drugim građevinama. Potrebno je znati postaviti kanalizaciju i urediti vanjske površine. Brzo i točno mora procijeniti pojedinačne razdaljine, vertikalnost i horizontalnost.

Timski rad je vrlo važan u ovoj struci, jer zidari nikada ne rade sami. U ovom poslu je velika odgovornost. Ovaj posao, traži i fizičku izdržljivost.

Iako svi govore o poslovima budućnosti, trebamo biti svjesni da određena zanimanja imaju itekako važnu ulogu u današnjem gospodarstvu te da će ih biti potrebno sve više.

Tekst nastao u suradnji s Obrtničkom komorom Zagreb.